Република Српска

Ево какви би били резултати избора у Српској да се одржавају сутра

Да се у Републици Српској сутра одржавају локални избори, епилог би, кажу познаваоци политичких прилика, био готово исти као 2020. године, а то значи да би актуелна владајућа коалиција предвођена СНСД-ом однијела глатку побједу, док опозиција (ако је узмемо као јединствену) не би ишла ни корак напријед ни назад, јер, иако би поједине странке сигурно оствариле бољи појединачни резултат, то би било искључиво на штету других у опозицији.

У овом тренутку све што се дешава на политичкој, али и друштвеној сцени у Српској иде наруку власти.  Чак и ако се ради о недвосмисленим проблемима, попут задуживања, одласка становништва или слично, владајућа коалиција знала је како да изађе на крај с тим. Полуге власти у њиховим рукама дају им контролу над свим, што се можда најбоље може видјети на примјеру СНСД-а и Милорада Додика, који је, упркос отвореним сукобима у бањалучком одбору, те јавним иступима појединих чланова странке, задржао хијерархију.

Такође, њима су и даље вјерни коалициони партнери, али који су, познавајући политику СНСД-а, сигурно под Додиковом лупом, и ту ће, како кажу аналитичари, остати све док најјача странка буде сматрала да је тако неопходно, али и због чињенице да и једнима и другима само одговара да буду на власти.

Са друге стране, у опозицији, ма шта ко тврдио, ситуација није добра. И даље се не зна ко кога воли, ко кога мрзи, ко ће с ким у коалицију, да ли ће коалиције уопште и бити, да ли су спремни прећи преко несугласица за опште добро и што јачи отпор владајућима.

Новинар Ђорђе Вујатовић каже да је владајућа коалиција довољно “широка” да и даље суверено влада.

“СНСД би и даље имао најбољи резултат, а који му гарантују сигурни гласачи кроз чланство у партији, али и популарност због јавног наратива одбране Републике Српске. Осталих странака унутар коалиције Додик се неће ријешити јер му је потребан што шири фронт у задржавању тог наратива, али и односа са међународном заједницом, без обзира на то колико мизеран проценат имала одређена партија”, сматра Вујатовић.

Што се опозиције тиче, увјерен је да тренутно немају шансе, јер досад, осим вербалних препуцавања са властима, нису показали да имају идеје да нешто промијене.

“СДС константно губи чланство, али и гласаче. Јер, гласачи ове странке највише су везани за историјски контекст СДС-а, а ријеч је махом о старијој популацији. ПДП је странка која постоји у неколико локалних средина у никада нису имали замах у цијелој РС. Вукановићева листа ће расти, вјероватно као и Народни фронт, али науштрб осталих партија опозиције. Наравно, имају велики проблем и међусобних односа, јавних свађа, али и чињенице да у многим локалним срединама неки од ‘виђенијих’ опозиционара уско сарађују с Додиком и СНСД-ом”, казао је Вујатовић.

Да избори сада далеко више одговарају актуелној власти него опозицији, сагласан је и политички аналитичар Небојша Тојагић, који каже да опозиција показује да је немоћна и лоше организована и да нема шансе са прилично чврстом коалицијом око СНСД-а.

Ипак, он наводи да је чињеница како одређене партије које чине власт немају довољну снагу, али да су тога свјесни и у СНСД-у, те да ништа неће препустити случају.

“Вјерујем да ће у СНСД-у препаковати сателите кроз формирање одређених коалиција или, што је теже за претпоставити, спајањем одређених странака”, сматра Тојагић.

Саговорници “Независних новина” скептични су и по питању излазности на изборима, не само када би се они одржали сутра, већ и за наредну годину.

“Очекујем никада мању излазност јер је велики број људи фактички одселио одавде, а још се води у бирачким списковима, а све је већи број оних којима је прилично свеједно ко их води у нежељеном правцу. Мислим да избори у Србији могу бити тест за опипавање пулса владајућег СНС-а у смислу коме ће Вучић евентуално указати повјерење, али ни то не мора ништа да значи јер су избори још далеко”, мишљења је Тојагић.

Новинар Ђорђе Вујатовић додаје како су највећи апстиненти људи из дијаспоре, док ће људи који живе у Српској и даље излазити у великом броју “јер се странке кроз бројне механизме потруде да их извуку на бирачка мјеста”.

Било како било, за многе странке и кандидате избори 2024. су “бити или не бити”, јер би евентуални пораз (за појединце опет пораз) могао значити и крај политичке каријере.

Закључујући причу, Тојагић сматра да оно што је извјесно у Српској је то да смо ми поларизовано друштво у коме нема простора за неки трећи пут, да смо средина у којој највећи број грађана посматра ствари црно-бијело и у коме једни вјерују само једној групи људи и медија, а други другој групи.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!