Република Српска

Шмит капитулирао пред Додиком. Отказао састанак у Бањалуци

Наглашено
  • Од свих позваних политичара позиције и опозиције у Српској једино потпредсједник Српске Ћамил Дураковић био спреман да разговара са Шмитом!

Кристијан Шмит отказао је данашњи састанак са потпредсједником Републике Српске Ћамилом Дураковићем у Бањалуци, сазнаје портал Кликс.

За сада још увијек нису познати разлози отказивања састанка.

Шмит је за данас био заказао састанак са потпредсједницима Републике Српске, Ћамилом Дураковићем и Давором Прањићем, у службеним просторијама.

Прањић, како су пренијеле „Независне“ има раније преузете обавезе, које се односе на његову љекарску професију па није планирао на састанак.

На састанак је Шмит позвао и представнике опозиције, али су они одбили да се одазову.

Након што је Кристијан Шмит најавио долазак у Републику Српску и састанке у Бањалуци, генерални секретар предсједника Републике Српске Јелена Пајић Баштинац донијела је наредбу о забрани коришћења службених просторија Палате Републике за састанке са Шмитом.

– Забрањује се свим лицима која користе службене просторије институције Предсједник Републике Српске, а што се односи на службу предсједника Републике и потпредсједнике Републике Српске, да у тим просторијама организују састанке са лицем које се лажно представља као високи представник у БиХ Кристијаном Шмитом, што је у складу са Закључком Народне скупштине Републике Српске – наведено је у наредби коју је потписала Пајић Баштинац.

Додаје се да ће се сматрати да је било које лице, које поступи супротно наредби, повриједило статус штићеног објекта.

Лидер СДС-а Милан Миличевић потврдио је да та странка неће присуствовати састанку са Шмитом, на који су позвани СМС-ом, а потом и мејлом.

-Морам признати да званичан позив у писаној форми није стигао, него телефонским путем и неком СМС поруком прије пар дана. Нисам био у дилеми у било којем моменту да се одазовем на такав састанак на том мјесту, у једном хотелу, у овој тренутној политичкој ситуацији. Мислим да је бесмислено уопште да СДС буде колатерална штета конфликта између (предсједника Српске) Милорада Додика и Шмита – рекао је Миличевић за “Независне “.

Потпредсједник ПДП-а, Игор Црнадак потврдио је да је и њих Кристијан Шмит, којег Српска не признаје за високог представника, звао на састанак, те да су га одбили.

На питање „Независних“ да ли је Шмит навео теме састанка, Црнадак је одговорио да није.

-Немам ја ту шта посебно да коментаришем. Довољно је да кажем да је позив био и да смо га одбили – рекао је Црнадак

Предсједница Народног фронта Јелена Тривић и предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић објавили су јуче да се, упркос позиву, неће састати са Шмитом.

Тривићева је навела да је званично добила позив за састанак са Шмитом, у Бањалуци, те одговорила негативно.

-Мејл сам послала сат времена након његовог званичног пријема, чим сам била у прилици да то учиним.  Разлоге одбијања састанка не морам детаљно образлагати. Ово је био јединствен став свих чланова предсједништва Народног фронта и никаквог колебања по овом питању није било – навела је Тривићева.

Вукановић је навео да је добио мејл, те телефонски позив из Кабинета Кристијана Шмита, односно позив на састанак у једном хотелу у Бањалуци.

-Одмах сам одговорио да не желим доћи на састанак, који представља клопку за опозицију, са циљем компромитације, и детаљно образложио разлоге свог недоласка – навео је Вукановић.

 Предсједник Републике Српске Милорад Додик јуче је нагласио да према Кристијану Шмиту неће бити примијењена сила ако дође у Српску, али да је порука да у њу није добродошао.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!