Република Српска

Хаос због измјена Породичног закона. Родитељи бијесни због отежаног располагања дјечијом имовином

Измјене Породичног закона РС, према којима имовином малољетног дјетета родитељи могу располагати само уз сагласност органа старатељства, односно центра за социјални рад, стварају све већи бунт у јавности.

Наиме, родитељи који желе да подигну новац са штедног рачуна свог малољетног дјетета треба да поднесу захтјев центру, што у пракси доноси низ перипетија.

Рецимо, ако породица станује у насељу Бунареви, на Мањачи, њихов Центар за социјални рад налази се у Рибнику, те ће родитељ морати да путује више од 30 километара да би добио сагласност.

Међутим, у Рибнику постоји пословница само једне банке. Ако су паре дјетета на рачуну друге банке, то ће значити да је тај родитељ “превалио пут” до Рибника само да би добио сагласност, а онда ће морати и у Бањалуку или Мркоњић Град да би подигао паре. Све то, наравно, кошта.

Гордана С. из Бањалуке рекла је да ју је ово правило наљутило, јер, како каже, те паре њеној дјеци нису дали ни држава ни центар за социјални рад.

“Шта има неко да одлучује о новцу моје дјеце? Ја сам их уплаћивала и штедјела за ‘не дај боже’, ја ћу и да доносим одлуку о томе како ћу их потрошити. Потрошићу их, наравно, за дјецу, а не да путујем по свијету”, истиче ова Бањалучанка.

Поједини центри за социјални рад у Српској, укључујући и онај у Бањалуци, имају велики број оваквих захтјева родитеља.

“Нови Породични закон РС ступио је на снагу 1. септембра, а њиме је предвиђено да сагласност органа старатељства мора бити донесена у форми рјешења у управном поступку. С тим у вези, од почетка примјене закона запримили смо већи број захтјева, те ћемо о њима одлучити у законски предвиђеном року. Ми смо од 1. септембра оптерећени великим бројем нових захтјева поднесених од стране родитеља за подизање средстава с дјечје штедње”, кажу за “Независне новине” из Центра за социјални рад Бањалука.

У Центру за социјални рад Приједор, с друге стране, кажу да им то није донијело нове обавезе, с тим што подаци које су нам доставили показују да и они од 1. септембра, када је закон ступио на снагу, имају повећан број захтјева.

“Према евиденцији Центра за социјални рад Приједор од 1. јануара 2023. године запримљено је 15 захтјева, од чега од 1. септембра 2023. године четири захтјева, а о којима ће се расправљати по новом Породичном закону”, кажу из приједорског Центра за социјални рад за “Независне новине”.

Бојан Кресојевић, менаџер града Бањалука, сматра да имовином дјеце треба да располажу родитељи, а не центар за социјални рад, што је навео и у иницијативи којом тражи измјену спорног члана 335 Породичног закона Републике Српске.

Кресојевић се у иницијативи обраћа Народној скупштини Републике Српске, Влади Српске, те ресорним министарствима, те наводи да је Уставом Републике Српске предвиђено да породица, мајка и дијете имају посебну заштиту, те да родитељи имају право и дужност да се старају о подизању и васпитању своје дјеце.

Уједно, он каже да је након своје раније објаве на друштвеним мрежама, а која се односи на ову проблематику, добио бројне коментаре подршке и директна контактирања од стране родитеља.

“Бројни родитељи су исказали спремност да заједно са мном покрену иницијативу за прикупљање потписа, ако буде потребно и 3.000 потписа, па и више, да то разматра Народна скупштина Републике Српске. Ја као градски менаџер, али и као родитељ, не могу прихватити да Породични закон дефинише да родитељ новцем дјетета може управљати искључиво уз сагласност центра за социјални рад”, рекао је Кресојевић у изјави за “Независне новине”.

С друге стране, Милош Букејловић, министар правде Републике Српске, тврди да су новим Породичним законом Републике Српске знатно унапријеђени постојећи и уведени нови модели заштите дјетета, његове имовине, као и саме породице.

“Функција центра за социјални рад је да дјелује превентивно и на тај начин спријечи непотребно и злонамјерно трошење имовине дјетета, а не да поставља законске препреке у остваривању родитељског права”, закључио је Букејловић.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!