Република Српска

У Српској почела исплата помоћи за гријање. Новац стиже на рачуне 67.000 грађана

Исплате помоћи за гријање за енергетски сиромашна домаћинства у Републици Српској почеле су данас, а очекује се да потрошачи који испуњавају услове за финансијску помоћ из инструмента претприступне помоћи ИПА 3 Европске уније, ову помоћ добију у току овог мјесеца.

„Министарство рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске данас је почело исплату помоћи за гријање за пензионере, кориснике самосталне пензије у износу до 350 КМ,  и то посредством банака и ‘Пошта Српске'“, саопштено је из Владе Српске.

Истовремено, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске почело је са исплатом помоћи за гријање за енергетски сиромашна домаћинства за кориснике који ову помоћ примају посредством банака. Након тога очекује се наставак исплате и за потрошаче који ће новац примити поштанском дознаком путем „Пошта Српске“.

Финансијска помоћ за трошкове гријања по домаћинству, подсјећамо, износи 476,46 КМ.

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске задужено је за исплату средстава за неколико категорија потрошача.

У питању су незапослени борци од прве до пете категорије млађи од 60 година, који су корисници мјесечног новчаног примања на основу Одлуке о исплати мјесечног новчаног примања социјално угроженим незапосленим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске од прве до пете категорије.

Ту спадају и борци од прве до пете категорије старији од 60 година, који се према ажурираним подацима из евиденција Министарства рада и борачко инвалидске заштите налазе у стању социјалне потребе.

На списку су и корисници пензије (осим сразмјерне) у износу који не прелази половину најниже плате утврђене Одлуком о најнижој плати у Републици Српској за 2023. годину.

И Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске исплаћиваће средства за неколико категорије, гдје између осталог, спадају  корисници права на новчану помоћ по основу закона којим се уређује област социјалне заштите, те корисници права на додатак на дјецу по основу закона којим се уређује област дјечије заштите.

Ту још спадају и лица старија од 65 година под условима прописаним Одлуком о начину реализације пакета енергетске подршке енергетски сиромашним потрошачима Владе Републике Српске, а који су се нашли на утврђеном списку корисника након спроведене процедуре јавног позива.

„Подсјећамо, након спроведених процедура, Влада Републике Српске је утврдила да је укупан број лица чија домаћинства испуњавају услове за додјелу финансијске помоћи за трошкове гријања у Републици Српској више од 67.000“, рекли су из Владе Српске.

Ријеч је о пакету енергетске подршке енергетски сиромашним потрошачима/угроженим домаћинствима кроз додјелу финансијске помоћи за трошкове гријања из инструмента претприступне помоћи ИПА 3 за 2023. годину Европске уније. Циљ додјеле ове помоћи јесте ублажавање посљедица негативних социо-економских утицаја енергетске кризе.

„Имајући у виду велики број корисника, као да је за одређене потрошаче потребно провјерити ажурност неких личних података важних за исплату помоћи, захвални смо свим корисницима за стрпљење током овог периода“, навели су из Владе Српске.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!