Република Српска

Неће бити поскупљења струје у 2024. години

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да неће бити поскупљења струје у 2024. години, те указао на значај улагања у обновљиве изворе енергије.

Вишковић је истакао да постоји спремност и интересовање инвеститора да се у Српској произведе више од 4.000 мегават-часова електричне енергије путем обновљивих извора енергије.

“То су инвестиције вриједне око седам милијарди КМ у овом моменту. Морамо бити свјесни чињенице да се неће моћи реализовати сви пројекти, првенствено због преносне мреже, односно њених капацитета, која није у стању да прихвати толику количину произведене енергије. Због тога је отворено и питање будућег рада Електропреноса БиХ“, појаснио је Вишковић.

Прије почетка скупа “Бањалука енергетски форум – уштедимо енергију”, Вишковић је истакао да је у Српској покренут процес енергетске транзиције, и то путем инсталације соларних панела на домаћинства, што је једна од мјера за ограничавање цијена електричне енергије.

“Подршка ЕУ је добродошла и увијек су, бар декларативно, подржавали овакве ствари када су у питању обновљиви извори енергије. Ми испуњавамо и обавезе из енергетске заједнице. Мислим да смо овдје партнери. Не може се простор Балкана или БиХ изоловати у односу на читаву Европу”, истакао је Вишковић.

Када је ријеч о раду “Електропреноса БиХ”, премијер Српске је истакао да још нису усвојени ни плански документи за ову годину, што је јуче рекао и на састанку у Сарајеву.

“То сам јуче поновио и колеги Нермину Никшићу и свим партнерима за столом да је крајње вријеме да се озбиљно разговара о неким стварима. Преносну мрежу треба довести у стање да прихвати што више пројеката из области зелене енергије”, истакао је Вишковић.

Он је рекао да ће и у наредном периоду приликом креирања законских рјешења бити консултовани стручњаци, пословна заједница и инвеститори, те уважени ставови са данашњег скупа.

“Зелена енергија је нешто што је обавеза, али је жеља нас у Републици Српској да пређемо са енергије која загађује животну средину. Већину енергије БиХ, а с тим и Република Српска, добија из угља и битно нам је да пређемо на алтернативне начине производње електричне енергије”, навео је Вишковић.

Одговарајући на питање новинара о уговору за сепарацију угља у Руднику и термоелектрани “Гацко”, Вишковић је рекао да је урађено све у складу са процедурама, односно по закону.

“Били су и протести грађана због загађења. Док не изградимо постројење за пречишћавање угља ми тај проблем не можемо ријешити. Ријеч је о здрављу људи, а да се иде у поступак редовне јавне набавке, тај посао се не може завршити у наредних пет година. Сматрам да је на првом мјесту здравље људи и треба поштовати грађане који живе на том простору”, рекао је Вишковић.

На отварању форума окупљенима су се, осим премијера Вишковића, обратили министар привреде и предузетништва Војин Митровић и предсједник Уније послодаваца Саша Тривић.

Присутни су министар енергетике и рударства Петар Ђокић, генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић и бројни привредници.

На форуму се очекује више од 300 учесника, укључујући регионалне произвођаче из области обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, потенцијалне кориснике, односно компаније, представнике Владе Српске, ЕУ, банкарског сектора и међународних организација.

Скуп организује Унија послодаваца Републике Српске у сарадњи са Министарством привреде и предузетништва.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!