Свијет

Погледајте како ће изгледати новчаница БРИКСА (ФОТО)

Појавила се прва варијанта јединствене валуте асоцијације БРИКС.

Ово је данас саопштила државна телевизијска и радио компанија Ирана.

“Руски амбасадор у Јужној Африци демонстрирао је новчаницу БРИКС 100 током церемоније у амбасади УАЕ у Преторији”, написано је на платформи X.

На новчаници су заставе Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке, као и симболи држава, приказани у кругу у центру монете.

Након премијерне демонстрације руски амбасадор је предао новчаницу амбасадору Уједињених Арапских Емирата (УАЕ).

Самит БРИКС-а одржан је у Јоханесбургу од 22. до 24. августа.

Током догађаја, јужноафрички предсједник Сирил Рамафоса најавио је да ће од 1. јануара 2024. још шест земаља постати пуноправне чланице асоцијације , укључујући Саудијску Арабију, Аргентину, Египат, Етиопију, Иран и Уједињене Арапске Емирате.

Истовремено, бразилски предсједник Луиз Инасио Лула да Силва подржао је стварање јединствене рачуноводствене валуте БРИКС. Он је “зелени неоколонијализам” развијених земаља назвао неприхватљивим.

У међувремену, Максим Чирков, ванредни професор Катедре за политичку економију Економског факултета Руског универзитета пријатељства народа, примијетио је у разговору за “Известију” да је за земље чланице БРИКС-а веома корисно да издају сопствену валуту и, пошто ће им се отворити нове могућности за развој.

БРИКС је међудржавно удружење основано у јуну 2006. године. Сада се састоји од пет држава: Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
КУРИР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!