Свијет

Први пацијент примио вакцину против рака

Мушкарац са неизљечивим раком коже постао је прва особа која је примила експерименталну вакцину против рака. Вакцину је развила компанија Модерна.

-“Учешће ми даје осјећај да могу да допринесем нечему што може да помогне многим људима”, рекао је мушкарац, чији идентитет није објављен, а који је стар 81 годину.

Убризгани генетски РНК материјал, наводе британски медији, опонаша маркере пронађене на ћелијама рака и покреће организам да се бори против њих.

Доктор Давид Пинато и његов тим на Империал колеџу НХС у Лондону тренутно тестира да ли је вакцина довољно безбједна за трогодишње глобално испитивање. Пинато се нада да ће прво моћи да лијечи рак коже и плућа, а затим и друге туморе попут рака цријева или дојке.

“Истраживање је у раној фази, али то нас приближава терапијама које су потенцијално мање токсичне и прецизније”, рекао је Пинато.

Доктор Кајл Холен из Модерне наводи да су истраживачи узбуђени због раних резултата.

“Надамо се да ће вакцина донети ново доба лијечења рака”, рекао је Холен.

Професор Питер Џонсон, директор НХС за рак, наводи да би вакцине против рака могле бити револуционарне.

“Очекујемо да ћемо видјети хиљаде пацијената који ће учествовати у испитивањима ове врсте у наредних неколико година”, рекао је Џонсон.

Секретарка за здравство Викторија Аткинс наводи да вакцина има потенцијал да спасе животе.

“Вакцина пружа револуционарни начин за лијечење страшне болести терапијама које су ефикасније и мање токсичне”, наводи Аткинс.

Испитивање ће трајати три године и укључиће пацијенте широм свијета.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!