Требиње

Требиње ускоро добија највећу соларну електрану на Балкану, вриједност пројекта 50 милиона евра

Требиње ускоро добија највећу соларну електрану на Балкану, вриједност пројекта 50 милиона евра

Вршилац дужности директора Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ /Фипа/ Марко Кубатлија састао се са представницима мађарске компаније “Лугос Реневаблес” која инвестира у пројекат у Требињу – изградњу највећег соларног парка на Балкану, вриједан више од 50 милиона евра.

Пројекат подразумијева сарадњу мађарске фирме и “Електропривреде Републике Српске”, кроз мјешовити холдинг, а нова соларна електрана снаге 73 мегават-пика гради се у Требињу, у близини границе Црне Горе и Хрватске, што представља другу фазу цјелокупног пројекта, саопштено је из Фипе.

Прва фаза је у току, а подразумијева изградњу трафостанице и далековода са соларном електраном од 73 мегават-пика, тако да ће са додатком нове соларне електране развој комплекса обезбиједити капацитет од 146 мегават-пика соларне енергије, што ће га учинити највећом соларном електраном у региону Балкана према садашњим подацима, истакнуто је у саопштењу.

Из Фипе су навели да ће то отворити нова радна мјеста, али имати и велики утицај на економски раст региона и развој заштите околине повећањем учешћа зелене енергије у укупној производњи енергије. Компанија “Лугос Реневаблес” је прошле године преузела већинско власништво над Соларном електраном “Требиње један”, након што је Конкуренцијски савјет БиХ дао зелено свјетло за ову аквизицију.

Састанак Кубатлије са представницима ове мађарске компаније одржан је на основу потписаног моеморандума са мађарском Агенцијом за промоцију извоза /ХЕПА/.

Из Фипе су навели да ће Кубатлија наставити да пружа подршку свим инвеститорима заинтересованим за улагања у БиХ.

“Уз инвестиционе пројекте који стварају нова радна мјеста и доносе вишу додату вриједност, изузетно нам је важно привући и реализовати оне инвестиције које доносе нове технологије, инвестирају у истраживање и развој, доносе већи број иновативних производа и услуга, те улажу у едукацију запослених”, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!