Република Српска

Просјечна плата покрива 51,55 одсто потрошачке корпе

Синдикална потрошачка корпа за јул износи 2.479 КМ и просјечна плата је покрива са 51,55 одсто, саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.

Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

Породице у Републици Српској су највише новца трошиле на прехрану 1.121 КМ, за становање и комуналне услуге 617 КМ, за превоз 225 КМ, те за текуће одржавање домаћинства 135 КМ. Набавка обуће и одјеће у јулу мјесецу коштала је 184 КМ.

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у јулу износи 1.278 КМ и мања је за шест КМ у односу на просјечну нето плату исплаћену у јуну мјесецу 2023. године.

Највећа просјечна плата у Републици Српској у јулу исплаћена је у области финансијских дјелатности и дјелатности осигурања и износи 1.724 КМ, а најнижу просјечну исплаћену плату добили су радници у области саобраћаја и складиштења у износу од 961 КМ.

Ниске просјечне плате у јулу примили су радници запослени у грађевинарству 971 КМ, те дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство 1.009 КМ, наведено је у саопштењу Савеза синдиката.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!