Требиње

Петровић: Нема проблема са проналаском нових финансијера за енергетске пројекте

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је да ово предузеће нема проблем са проналском нових финансијера и извођача радова на реализацији енергетских пројеката вјетропарк “Хргуд” и ревитализацији Хидроелектране Требиње један, које је недавно обуставила њемачка Влада из политичких разлога.

Петровић је нагласио да се у овом случају политика умијешала у пословне процесе и да је због тога њемачкој Влади упућено писмо.

– Схватили смо да ћемо од 15. маја 2024. године остати без финансијске подршке за изградњу вјетропарка. Међутим, заинтересованост за његову реализацију је огромна и на вратима куцају многи финансијери, али и испоручиоци неке друге опреме а не оне која је била предвиђена у нацрту пројекта. Ми немамо никакав проблем, једва чекамо да распишемо тендер, да пронађемо извођача који ће да донесе новац за вјетроелектрану и то можемо да добијемо у року од пар мјесеци од провођења процедуре – истакао је Петровић.

Он је рекао да за обновљиве изворе и један такав пројекат данас није никакав проблем наћи и извођача и финансијера.

Када је ријеч о ревитализацији ХЕ “Требиње један”, Петровић је изјавио да имају времена да се реорганизују, те да је опрема у погону ове хидроелектране у добром стању, а пословање стабилно.

Према његовим ријечима, већ су проведене одређене фазе овог пројекта и остало је да се уради замјена агрегата генератора и турбина на самој електрани.

– Због старости агрегата планирана је ревитализација и модернизација цијеле ХЕ под финансирањем њемачке `КФВ` банке, наравно кредитни аранжман, и уз одређена грантовска средства. Међутим, они су започели процедуру набавке опреме за ревитализацију која траје најмање четири године и ишла је веома споро, а не знамо због чега, јер је прије више година завршена у ХЕ `Рама` и `Јабланица`, а код нас није. Била су одобрена средства, око 10,4 милиона евра, а укупна вриједност за замјену два од три склопа генератора турбина је око 30 милиона евра – појаснио је Петровић.

Он је навео да се тендерска процедура завршава и још није донесена одлука о избору извођача.

– Ми свакако имамо времена да се реорганизујемо и знамо да ХЕ на Требишњици послују веома добро, да имају властита средства и да ће они и поред изградње система ХЕ  Дабар и будућих електрана у свом хидро-систему радити и на ревитализацији и оснаживању постојећег стања на ХЕ на Требишњици. За нас то неће бити проблем, али нам је жао да су пословне активности, које теку 23 године, прекинули због неких политичких мијешања и политичких конотација. Дакле, нашли су разлог да раскину аранжман који је био потписан 2000. године – нагласио је Петровић за Херцег телевизију.

Он је оцијенио да то више говори о њима и њиховим потезима, а питање зашто су пословне активности мијешали са политичким треба поставити њемачким властима и “КфВ” банци, те да је након недавних активности упитна било каква даља сарадња.

Прошле седмице њемачка Влада је одлучила да обустави четири инфраструктурна пројекта у Српској чија је вриједност 105 милиона евра. Ријеч је о пројектима рехабилитације ХЕ Требиње, вјетропарка “Хргуд” и збрињавање отпадних вода у Градишци.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!