Република Српска

Шмитова сујета блокирала пројекте у Републици Српској

Одлука владе Њемачке да обустави четири инфраструктурна пројекта у Српској, вриједна око 105 милиона евра, због наводног наставка “сецесионистичке политике” републичких званичника у потпуној је супротности с оном коју је недавно донијела реномирана међународна рејтинг агенција “Стандард енд пурс”, која је повећала кредитни рејтинг БиХ наводећи да вјерује у економску и политичку будућност земље.

Наводе ово саговорници “Гласа Српске” истичући да су најновије санкције Берлина, којима обуставља даљу реализацију пројекта рехабилитације хидроелектране “Требиње”, изградњу вјетропарка “Хргуд”, те збрињавање отпадних вода у Градишци, резултат, прије свега, “осветничке и сујетне политике” коју Кристијан Шмит покушава да води у БиХ.

Према ријечима професора међународне политике Срђана Перишића, да Српска уистину води сецесионистичку политику, како то неки тврде, ова реномирана рејтинг агенција, која до танчина анализира све аспекте, од економских до политичких, приликом одређивања и промјене кредитног рејтинга неке земље, а на шта посебну пажњу обраћају потенцијални инвеститори, ваљда би то узела у обзир. 

– Ово није ништа друго до нова геополитичка игра, овог пута у режији Берлина и Кристијана Шмита, ког Српска не признаје као високог представника. Очигледно им то све више смета, јер се не уклапа у њихово виђење БиХ као протектората. Прича о наводном “сецесионизму” само им је изговор. Ако и постоји нека опасна хаотична ситуација у БиХ, она је резултат, прије свега, њихових политичких потеза и одлука. Али да стање у БиХ није онакво како они покушавају приказати, илуструје и одлука “Стандард енд пурса” да повећа кредитни рејтинг БиХ – каже Перишић. 

Сматра и да све ово не треба да заплаши и нешто претјерано забрине руководство Српске, јер, како је истакао, много је земаља заинтересовано за енергетске пројекте, међу њима Кина, Србија и Мађарска, а овај списак ће, како каже, бити и већи кад се сукоб у Украјини заврши.

– Ако Њемачка неће да учествује у овим пројектима и да их финансира, то је њихов проблем. Српска је сада у прилици, за разлику од неког ранијег периода, да се окрене и другим земљама, које се прије свега руководе економским, не политичким интересима. Присјетимо се и неких ранијих изјава које смо могли чути из Вашингтона, па и Берлина, да ће уводити само циљане санкције које неће погађати грађане. Сада видимо да су и у том дијелу били неискрени. Зато им захваљујем што су одлучили да изађу из ових пројеката, јер шта ће нам економски партнер који у БиХ покушава да направи хаос ради одржавања протектората – поручио је Перишић.  

Слично мишљење дијели и предсједник Фискалног савјета Републике Српске и декан Економског факултета у Бањалуци Миленко Крајишник, наводећи да, када аналитичари “Стандард енд пурса” процјењују који ће кредитни рејтинг додијелити некој земљи, они анализирају буквално све, правећи дугорочне прогнозе и пројекције. То што су они недавно подигли кредитни рејтинг БиХ, наводи он, указује да они вјерују у будућност БиХ, њену економску и политичку стабилност, без обзира на тренутне политичке несугласице.

– Да будем искрен, изненадила ме је ова одлука Њемачке, која у посљедње вријеме води једну несувислу економску политику и доноси одлуке које су само на њену штету. Говорити о сецесији, само је обртање теза, Српска само покушава да заштити своју имовину, што је, уосталом, светиња на Западу – каже Крајишник додајући да ће Република Српска наставити са пројектима, да ли са Њемачком или без ње.  

Крајишник каже и како је велики проблем то што у Европи, али и у Њемачкој, не постоји политички лидер, као што је то била канцеларка Ангела Меркел, чијим одласком је политика диктирана са стране стављена испред економије. 

Рејтинг

Аналитичари “Стандард енд пурса” (С&П) у свом извјештају и образложењу своје одлуке о подизању кредитног рејтинга БиХ са “Б” на “Б+” навели су да она “одражава њихово виђење економије БиХ која се показала отпорном, упркос свим недаћама”. Како су истакли, повећање рејтинга базирано је и на очекивањима ове агенције да ће доћи до ублажавања “домаћих политичких конфронтација”. У исто вријеме, ова агенција је снизила кредитни рејтинг САД. Разлог – растући дуг на савезном, државном и локалном нивоу.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!