Мостар

Освећен храм у Бијелом Пољу код Мостара. Обнова трајала више од 20 година (ФОТО/АУДИО)

Црква Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу код Мостара, након двадесетогодишње обнове је освећена.  Свету архијерејску литургију и чин освећења обавили су владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и викарни епископ патријарха Порфирија, Нектарије.

Чину овога, за многе једног од најљепших мостарских храмова, присуствовало је на стотине Мостараца и Херцеговаца, настањених у долини Неретве, али и расутих по цијелом свијету.

ФОТО:Епархија ЗХиП

Епископ Нектарије је у бесједи након литургије казао да овај прелијепи храм треба бити мјесто окупљања и исцјељења душа. Поменуо је бројне задужбинаре и ктиторе како овога, тако и других православних храмова, казавши да ктитори храмова јесу људи који обнављају у себи храм Духа Светога јер смо сви створени да се обожимо.

Владика Димитрије захвалио се епископу Нактарију што је поново дошао у Херцеговину која је његово родно мјесто.

ФОТО:Епархија ЗХиП

„Црква Божија се простире кроз простор и сви смо заједно. Све литургије које се служе улазе у једну љубав Христову као једно велико море. У срце Христово, милост Христову, у свијетлост Христову. Све наше службе по читавом свијету гдје православни служе, оне се све сједињују у Христу. Исто тако ова Света служба нас  и кроз историју и вријеме проноси и ми се сједињујемо са нашим прецима и свима који овдје почивају, али и са свима светима“, рекао је владика Димитрије.

Захвалио је свима који су уложили труд у обнову Храма.

„Хвала Богу што вас је надахнуо да обновите ово мјесто и хвала о. Небојиши и његовој породици што вас овдје окупља. Таква је тајна Христова и тајна вјере да удар нађе искру у камену. На овом стубу  сада има једно мјесто гдје је ударила граната и кроз наш живот  када нас невоље ударају и када долазе лоша времена, ако смо прави хришћани тај удар ће наћи искру у нашем срцу и ми ћемо се још више учврстити у хришћанској вјери, љубави, милосрђу, молитви и љубави према Богу и једни према другима. То сте ви учинили овдје драги Бјелопољци и овај храм је само видљиво оваплоћење и знак ваше унутрашње љубави, љепоте, чистоте  вашег унутрашњег живота и тога колико се старате, иако вас је мало, о овоме храму“, рекао је владика Димитрије.

ФОТО:Епархија ЗХиП

Више од двадесет година Србима у Бијелом Пољу код Мостара требало је да у потпуности обнове Цркву Вазнесења Господњег у овом мјесту, једну од најстаријих православних светиња у долини Неретве.

Ова црква, као и сви православни храмови, страдала је у посљедњем рату, а вјерни народ расут по цијелом свијету од 2003. године, марку по марку, је сакупљао средства и обнављао свој храм. Ово је данас храм у потпуности завршен, осликан и уређен и можда по изгледу много љепши него што је био прије уништења. По љепоти и уређености бјелопољска црква једна је од најљепших у Мостару, а што је најважније мјесто је окупљања вјерног народа, нарочито омладине која на спортским теренима око цркве проводи сваки слободан тренутак.

Ова црква и вјерни народ дочекали су да коначно заврше радове и обнову, но пут није био ни лаган ни кратак. Много рада, вјере и труда требало је да се све заврши, али и много слоге и подршке свештенства.

Подијели...
Извор
ТОП ПОРТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!