Невесиње

Максимовић: Сљедеће године изградња соларних електрана у Невесињу

На подручју општине Невесиње сљедеће године почиње изградња седам великих соларних електрана, чија ће укупна инсталисана снага бити 500 мегавата, изјавио је директор предузећа Етмакс Синиша Максимовић.

Максимовић је за Срну истакао да је ријеч о пројекту од великог значаја, имајући у виду да се на глобалном нивоу фокус све више усмјерава на обновљиве изворе енергије, прије свега соларне.

Он је навео да се приступило изради пројектно-техничке документације, а да је вриједност пројекта процијењена на око 800 милиона КМ.

– У складу са уговором, плаћаћемо концесиону накнаду у износу од 0,0055 КМ по киловатчасу – рекао је Максимовић.

Према његовим ријечима, приход од концесионе накнаде на годишњем нивоу би износио од пет до седам милиона КМ, од чега ће највећи дио бити усмјерен у буџет локалне заједнице, а остатак у буџет Српске.

Структуру соларног парка чине једна електрана инсталисане снаге 200 мегавата и шест електрана од по 50 мегавата.

Максимовић је рекао да ће изградња соларних електрана бити подијељена у четири фазе, те да “Етмакс” планира запошљавање око 100 нових радника.

– Бенефити овог пројекта су вишеструки, од тога да ће бити кориштени обновљиви извори енергије, да ћемо производити додатне количине електричне енергије, до тога да ћемо изградњом оваквог капиталног пројекта стећи додатна и унаприједити постојећа знања, чиме постајемо конкурентни на глобалном тржишту – нагласио је Максимовић.

Он је напоменуо да је уговор о концесији, која је додијељена на период од 50 година, потписан са министром енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем, те да је Етмакс прије потписивања уговора у буџет Српске уплатио једнократну накнаду у износу од седам милиона КМ.

Максимовић је рекао да је ово највећи пројекат овог предузећа које послује више од 10 година и које је до сада изградио већи број електрана са укупном инсталисаном снагом од 60 мегавата. 

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!