Требиње

“Електропривреда Српске” жели да купи аутомобил на електричну енергију

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић изјавио је да “Електропривреда Српске” жели да прва међу јавним предузећима купи аутомобил са пуњењем на електричну енергију, с обзиром на то да се у Европи од 2035. године неће производити аутомобили са унутрашњим сагоријевањем, већ на електричну енергију.

Петровић је навео да су као одговорна управа направили нацрт закона о инфрастуктури везано за електромобилност, који ће бити упућен надлежном министарству.

“Вјерујем да ће га то министарство упутити Народној скупштини, да нам омогући потпуну контролу система електропуњача широм Републике Српске, јер ако то не будемо имали у наредне двије године, сви туристи који долазе из Европе електричним аутомобилима, а све их је више, долазиће у забуну или ће нас прескакати”, рекао је Петровић Срни, напомињући да је у Европи сада потпуна промоција електромобилности.

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” је навео да су у овом предузећу покренута два нова сегмента у развоју предузећа – служба за смарт технологије и служба за енергетску ефикасност.

“Желимо да примјењујемо паметне технологије у сфери дистрибуције и производње, али и у сфери нових производних објеката. Паметне технологије су будућност, њиховом примјеном доводимо до очувања наше енергетске стабилности и мреже, као и потпуне контроле производње и потрошње у енергетском систему”, истакао је Петровић.

Он је додао да у овој години предстоји реорганизација производних предузећа у “Електропривреди Републике Српске”, наводећи да кад је ријеч о радној снази, има простора за уштеде и давање предности радницима који обављају важне послове.

Петровић је оцијенио да су потребне озбиљне реконструкције на објектима рудника и термоелектрана “Гацко” и “Угљевик”, наводећи да ће у гатачкој термоелектрани у наредне двије године бити инсталирана постројење за пречишћавање угља.

Он је рекао да су у Руднику и термоелектрани “Угљевик” постојали испади због пуцања цијеви на котлу, наводећи да је прошле године завршен најкритичнији дио, а ове године у ремонту ће бити завршено још километара цијеви.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!