Требиње

Промовисана књига „Отац Симеон“ аутора Раденка Којовића

У Народној библиотеци Требиње вечерас је одржана промоција књиге „Отац Симеон“ аутора Раденка Којовића.

Књига је издата 2022. године у издању СПКД „Просвјета“ Берковићи, а садржи сјећања, приче, писма и преписке, архивску грађу, фотографије и друге документе који свједоче о животу и дјелу Слободана Биберџића, односно оца Симеона, блаженопочившег архимандрита манастира Добрићево.

Којовић каже да је случајно дошао до списа, везаних за живот оца Симеона, којег је и лично познавао, а од којих је настала ова књига.

Он је подсјетио да се отац Симеон замонашио са 17 година те да је цијелог живота остао дубоко вјерујући.

У Дугом свјетском рату отац Симеон је изгубио готово цијелу породицу, а и његов животни пут био је страдалнички. Упркос томе у срцу попа Слоба, како су га Херцеговци звали, било је мјеста само за истинску вјеру, љубав и добру вољу међу људима.

“Та његова смиреност, да никога не осуди, чак је на суђењу убицама његових родитеља рекао ‘Нека им Бог суди, ја им нећу судити’, рекао је Којовић.

О књизи „Отац Симеон“ поред аутора говорили су и рецензенти Радомир Ћук и Ђорђе Дабарчић.

Ћук је истакао да је оца Симеона упознао прије 70 година као попа Слоба у Стоцу.

“Лако сам га примијетио јер је био ванземаљски, тада је мало било попова, а још мање у свечаним одеждама. Он је имао изванредну фигуру, необичну мушку љепоту и благост. Ми дјеца кад би га сретали у улици, увијек смо се окретали за њим, јер нам се чинило да он лебди”, рекао је Ћук.

Он је додао да је значајно што је Којовић успио да скупи и повеже бројне списе и документе о животу оца Симеона у ову књигу, да се не би изгубили.

Упокојио се 2009. године и сахрањен је у Цркви Светог Георгија у комплексу манастира Добрићево.

Књига “Отац Симеон” раније је промовисана у Берковићима, Билећи, Љубињу и Гацку.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
РАДИО ТРЕБИЊЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!