Невесиње

Потписан уговор за соларни парк „Невесиње“ вриједан 880 милиона КМ

Министар енергетике и рударства у Влади Републике Српске Петар Ђокић и директор бањалучке компаније „Етмаx“ Синиша Максимовић, потписали су данас уговор о изградњи и кориштењу соларног парка „Невесиње“.

Овим чином створене су претпоставке за реализацију једног од највећих пројеката у области соларне енергије код нас, али и у ширем региону.

Укупна снага панела у парку биће 500 мегавата, а процијењена вриједност инвестиције је 880 милиона марака.

Прецизније, када буде пуштен у погон, овај електро – енергетски објекат моћи ће да снабдијева струјом између 250.000 и 300.000 домаћинстава.

Директор ЕТМАX-а Синиша Максимовић појашњава да је рок за завршетак инвестиције шест година, од чега ће једна година бити утрошена за пројектовање.

„Ми ћемо до краја године урадити све што се тиче израде и прибављања техничке документације и са следећом сезоном планирамо да започнемо радове које ћемо завршити у року“, каже Максимовић.

Додаје да је предузеће на располагању има више модела из којег ће финансирати изградњу парка.

„Период у којем ћемо радити пројектовање ћемо искористити да одредимо који је то од модела финансирања нама најприхватљивији, а имамо више понуда“, закључио је Максимовић.

Иначе, ЕТМАX се обавезао да по основу једнократне концесионе накнаде уплати у буџет седам милиона марака, што је такође реализовано.

Такође, за сваки киловат електричне енергије са ових постројења Српска ће добити 0,0055 КМ.

Компанија је преко деценије препознатљива у области обновљивих извора енергије, посебно по квалитету пројектовања и извођења соларних електрана.

Ако се посматрају бројеви, ЕТМАX је до данас пројектовао и изградио преко 250 соларних електрана, које су различитих дизајна, намјене, капацитета.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
КАПИТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!