Република Српска

“Путеви РС” са мапе бришу 12 црних тачака

Од 78 опасних мјеста на путевима Српске гдје су у протеклом периоду изгубљени бројни животи, предузеће “Путеви РС” је за њих 12 израдило план санације, а према ријечима саобраћајних стручњака приоритет би требало да буду локације Тутњевац и Љубогошта.

На такозваним “црним тачкама”, кажу стручњаци, углавном нема заштитних ограда, пут није проширен, а на некима недостају чак и упозорења како би возачи били упозорени на опасност и како би отворили четворо очију.

Према ријечима портпаролке “Путеви РС” Наталије Кострешевић са санацијом 12 најопаснијих мјеста, за које је урађена пројектна документација, кренуће се након што ово предузеће обезбиједи финансијска средстава која су неопходна за реализацију пројеката.

– До сада је извршена трајна санација опасних мјеста, између осталог, на магистралном путу Бањалучка пијаца – Ребровац – Челинац, затим на магистралном путу Клашнице два – Шарговац у мјесту Гламочани, на укрштању у мјесту Горња Вијака – казала је Кострешевићева.

Додала је да од тих идентификованих опасних мјеста, њих 47 обиљежено додатном саобраћајном сигнализацијом, такозваном “жутом таблом”.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић за “Глас Српске” је истакао да лоша путна инфраструктура и недостатак свијести о важности поштовања прописаних мјера додатно узрокују несреће које готово сваког дана односе животе.

– Кривине Тутњевац, која се налази на путу Бањалука – Прњавор, Пиљагићи, на дионици Приједор – Бањалука и Љубогошта код Пала су мјеста на којима из године у годину страда највише учесника у саобраћају због чега би те дионице требало прве да се нађу на списку за санацију – казао је Радовић.

Несреће

Према подацима МУП-а РС, лани се на путевима Српске догодило 9.896 саобраћајних несрећа у којима је живот изгубило 100 лица, за једно мање у односу на годину раније. Према старосној структури, највише смртно страдалих лани, односно њих 21, је старости од 21 до 30 година, а међу погинулима је и шест малољетника.

Додао је да је у прва два мјесеца ове године на путевима у Српској погинуло десет лица, што је нешто мање у односу на исти период лани. Фебруар ове године је, истакао је он, био јако тежак, јер је током тог мјесеца на путевима Српске погинуло чак осам лица. 

– Требало би­ да сви много више радимо на томе да се ове бројке у будућности смање. Од малих ногу треба да се крене са превенцијом и едукацијом. Посебно пажњу морамо посветити младима од 17, 18 и 19 година које понесе адреналин и потреба за доказивањем у саобраћају – казао је Радовић.

Додао је да у саобраћај не треба улазити са страхом, али мора са свијешћу да вожња са собом носи опасности ако се не придржавамо саобраћајних правила. 

– Да би безбједност у саобраћају била што већа, треба много више новца да се уложи. Тако што бисмо у новинама, на порталима и телевизијама, па и друштвеним мрежама свакодневно емитовали упозорења за појас, брзину кретања – рекао је Радовић и додао да је добар примјер кампања “Кад се живот преокрене”.

Подаци Министарства унутрашњих послова РС говоре да се у јануару и фебруару ове године догодило 1.465 саобраћајних незгода. Најчешће грешке које су утицале на настанак саобраћајних незгода током протекла два мјесеца, према подацима МУП-а, су неприлагођена и непрописна брзина кретања возила, те недржање одстојања, док се највећи број саобраћајних незгода већ годинама догађа у улицама у насељу и на магистралном путу.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!