Република СрпскаФедерација БиХ

Шокантне тврдње главног државног тужиоца: Диплома инжењера се куповала на бензинским пумпама

Главни државни тужилац Миланко Кајганић одржао је пресс конференцију, а тема обраћања јавности је борба против високе корупције и организираног криминала.

Прва тема о којој је Кајганић говорио је акција „Кластер“ коју је Тужилаштво провело прије два дана са СИПА-ом.

Похвалио је све припаднике СИПА-е за изванредно изведену акцију и радње које су трајале од 2021. године.

– Током те двије године није дошло до неовлаштеног давања информација у јавност – рекао је Кајганић и додао да су се након акције појавили документи у јавности из акције који могу нашкодити предмету.

Тужилаштво БиХ ће извршити провјере на који начин је дошло до објаве одређених докумената. 

Што се тиче предмета „Кластер“, ми у Тужилаштву сматрамо да је ово један од најзначајнијих предмета који се односи на борбу против корупције у БиХ – изјавио је Кајганић.

Навео је да је Тужилаштво БиХ од 2021. са СИПА-ом провело истражне радње и дошло до доказа да у БиХ постоји организирана криминална група која се бави продајом диплома што сматрају темељом за сваку корупцију.

– Лица која купе диплому можемо само мислити како се понаша када са тако купљеном дипломом уђе у органе власти. Купљена је диплома инжењера грађевинарства, рекао је, између осталог и подсјетио на земљотрес у Турској.

– Долазимо у ситуацију да нам се у будућности могу десити сличне посљедице као у Турској и Сирији – истакао је Кајганић.

Задокументовали су неколико десетина предмета који се односе на сумњиво издавање диплома.

– Ово је само врх леденог бријега – казао је Кајганић и додао да су данас поднијели приједлог Суду за одређивање притвора пет особа.

Лица се терете и за прање новца па ће у смјеру тога ићи и истрага у смислу заплијене имовине.

(Не)рад инспекцијских органа

Коментирао је (не)рад инспекцијских органа у ентитетима и рекао је да је чињеница да се диплома може купити на бензинској станици показује да неко у ланцу не ради свој посао.

– Сви требамо да се уозбиљимо и да инспекцији органи утврде како смо дошли до ове ситуације – рекао је Кајганић.

Кајганић је у наставку представио резултате рада. Рекао је да је сачињен извјештај о раду који ће бити представљен на сједници ВСТВ-а.

– У фокусу јавности је борба против високе корупције. У полицијским агенцијама имамо лица која су спремна да врше кривична дјела. Провођењем активности лишили смо слободе 14 полицијских службеника. Лишени слободе су и један судија, адвокат, али и радник у Тужилаштву БиХ – истакао је он.

Нагласио је како нико није имун на наведене проблеме, те истакао чињеницу да постоји системски проблем.

У једној полицијској агенцији службеници у службеним аутима превозе кокаин рекао је и најавио подизање оптужница.

Крајем 2022. године лишен слободе је министар у Савјету министара и службеници УИО, подсјетио је.

– Оно чиме нисмо задовољни у Тужилаштву је казнена политика Судова када су у питању предмети корупције. Казнама се не постиже генерална превенција – рекао је Кајганић и додао да се благим казнама не утиче ни на потенцијалне извршиоце.

Сматра да казнена политика у тим предметима треба да буде доста оштрија. Похвалио је што се на сједници Суда расправљало о овој проблематици, преноси Аваз.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!