Гацко

Група статусно незадовољних грађана протестовала у Гацку

Устали су данас Гачани да кажу “доста је селективног запошљавања у тамошњи гигант“. Испред РиТЕ Гацко окупило стотинак незадовољих, махом оних из породица гдје нико није запослен.

„Нас је тројица браће, ја сам отац троје дјеце и из фамилије не ради нико, нисмо имали прилике нигдје да радимо ни на Термоелектрани ни у било којој државној фирми. Покушавали смо, наравно“, каже нам Драган Шуковић.

„Брат, невјеста, троје дјеце, ја, отац, мајка, баба, дјед, нико не ради, живимо од татине пензије“, сматра Саша Пантић. На питање новинара АТВ-а како се остали запошљавају, шта је пресудило, Пантић одговара: „Политички, везе, гдје ради троје или четверо прими и пето.“

И управо  је то највише забољело ове људе. Немају ништа против запошљавања али моле да се коначно крене радити поштено и по прописима. Конкурси, кажу, не постоје – пресудни су спискови које праве локални челници.

 „До уназад 15 година док су били конкурси предавао сам на сваки, имао све услове и никада нисам прошао. Сада нема конкурса. Запошљавања има, по 100, по 200 људи“, рекао је Александар Лечић.

„Ја сам синоћ прешла пет граница и дошла својој кући после три мјесеца, ишла сам да зарадим кору хљеба својој дјеци и својој породици, мој супруг је борац и није се запослио ни у општини ни у РиТЕ Гацко“, изјавила је Биљана Ћеклић.

У Гацку постоји око 60 породица гдје нико не ради а више је оних гдје су сви на буџету. Од начелника ови људи траже да се направи социјална карта. Директору Миодрагу Шешлији и онима који воде главну ријеч у гатачкој златној коки обраћали су се писмено.

Незадовољни Гачани кажу да су се обраћали челницима РиТЕ Гацко али, баш као и ми, остали су без одговора.

Са протеста је поручено да се тражи разговор. Ако се то не деси, борба се наставља.

„Настављамо сигурно, оштрије и радикалније. Ово је до сада било фино и мирно, прво смо ишли путем дописа како треба, сада јавно окупљање, трећи корак је пред општином“, каже Душан Аџић из Група статусно незадовољних грађана Гацка,

У протеклих мјесец дана посао у РиТЕ Гацко добило је око 100 људи. Са њима у овом преузећу је близу 2000 запослених али у руднику и даље фали радника. Више од 500 их долази из других општина. Управо због прекомјерног запошљавања директор предузећа Миодраг Шешлија био је смијењен, али само на неколико часова.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
АТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!