Невесиње

Крекови код Невесиња-најживље херцеговачко село (ВИДЕО)

У школи у овом селу тражи се мјесто више. Учионице су пуне дјеце. Тако Крекове код Невесиња Херцеговци прогласише за “најживље село“ на југу Српске. Дјеца су овдје марљива и вриједна. Одлично знају своје обавезе и никад им, кажу, у селу није досадно.

“Има много дјеце и тако. Па у школи учимо, а послије школе помажем родитељима”, каже ученик Душан Вукотић.

Ученица Вања Пејичић каже да има много другара.

“Најбоље другарице су ми Анђела и Сара. Послије школе највише мами помажем око животиња и око куће”, каже она.

“Код куће ја најчешће помажем родитељима. Некад цијепам дрва, у школи исто волим да радим доста математику”, каже ученик Тодор Пејичић.

Народ из Крекова, на око 12 километара од Невесиња, не одлази. Запослени су углавном у локалним фирмама, али овдје се готово свака породица бави и сточарством.

“Радим ово мало око стоке, око крава, имам седам-осам крава”, каже произвођач млијека Мико Јонлија.

Јонлија додаје како сматра да је ово најбројније село и најјаче у Херцеговини.

“Сад да ми неко каже да идем негдје идем, не бих отишла. Овдје ми је лијепо, има пуно село дјеце, омладине, цура, момака”, каже Биљана Јонлија.

Биљана додаје и да јој се кћерка удала у селу и да живи близу.

У Крековима се граде и нове куће. То млади Невесињци, уз своје родитеље, заснивају нова огњишта.

“Овдје се људи млади ожене, добију дјецу, удају, ожене. Онако је благослов у селу. Овдје сам већ 20 година и стално видимо напредак, гради се и ради, људи се радују животу”, каже свештеник Драго Зубац.

Крекови су одувијек синоним за отпор.  У историји су остали запамћени као мјесто гдје је опаљена прва устаничка пушка – Невесињска пушка. Данас, кажу, отпор пружају на мало другачији начин. Не дају, ни по коју цијену, да им вјековна огњишта остану пуста.

Подијели...
Извор
АТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!