Гацко

РиТЕ „Гацко“ искључена са мреже због лошег квалитета угља усљед падавина

Рудник и термоелектрана „Гацко“ искључена је са мреже због лошег квалитета угља усљед обилне кише која је пале на депонију угља, а не због његовог недостатка, рекао је Срни извршни директор за техничке послове у „Електропривреди Републике Српске“ Иван Копривица.

Копривица је навео да се очекује да ће се Термоелектрана „Гацко“ данас око поноћи врати на мрежу.

– Термоелектрана „Гацко“ није испала због недостатка угља, него због лошег квалитета угља због огромне количине кише која је пала на угаљ који се налази на депонији – појаснио је Копривица.

Он је додао да на депонији има између 30.000 и 40.000 тона угља и да је због велике влажности лошег квалитета.

– Како смо морали да трошимо велике количине мазута за догријавање тог угља, одлучили смо да је у периоду великих вода, кад имамо довољно енергије са хидролектрана, исплативије да Термоелектрана `Гацко` заустави рад на неколико дана да ријеши друге проблеме на електрани, као што је чишћење котла – рекао је Копривица.

Он је напоменуо да се то дешава сваке године кад су периоди великих падавина.

– Угаљ је таквог квалитета да сваки проценат влаге смањује калоричну моћ угља и директно се одражава на квалитет и рад термоелектране – рекао је Копривица.

Народни посланик Листе за правду и ред Небојша Вукановић рекао је јуче на конференцији за новинаре у Требињу да је Рудник и Термоелектрана Гацко престао са радом због недостатка угља, чиме је нанесена велика штета, наводећи „да се срушило јаловиште“.

Он је реклао и да од управе „Електропривреде Републике Српске“ очекује одговоре зашто је нестало угља, каква је штета и какве су санкције за руководство предузећа РиТЕ „Гацко“.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!