Требиње

Петровић: Промјене на рачуну за електричну енергију неће имати 85 одсто домаћинстава Српске

-Промјене на рачуну за електричну енергију неће имати 85 одсто домаћинстава, док цијена струје више година није повећавана јер је став Владе Српске да она буде најповољнија у Европи и за домаћинства и привреду, изјавио је то данас генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.

Осврћући се на најаву лидера „Листе за правду и ред“ Небојше Вукановића да ће поднијети апелацију Уставном суду Републике Српске због поскупљења електричне енергије, Петровић је нагласио да је Регулаторна комисија за енергетику испоштовала све процедуре да би се дошло до тарифне методологије која је опште примијењена у Европи.

-Од 538.000 бројила домаћинстава у Српској, 85 одсто неће имати промјена на рачуну. Око 1,5 одсто потрошача у Српској плаћаће значајније веће рачуне за електричну енергију, али не веће од оних у окружењу, рекао је Петровић.

-Јануарски рачун у Републици Српској за исте потрошене киловатчасове као прошле године биће нижи два процента. Рачун за некога ко троши 800-900 киловатчасова неће бити већи јер се ове године смањила накнада за енергетску ефикасност. Рачуни за утрошену електричну енергију биће повећани само онима који троше више од 1.000 и 1.500 киловат часова, појаснио је Петровић.

Петровић је појаснио и то да је Електропривреда Републике Српске извршила анализу пројекта и студију за Хидроелектрану “Мрсово један” која је један од траженијих пројеката бивше Југославије, наводећи да се сада истражује инвестиција изградње Хидроелектране “Мрсово два”.

-Хидроелектрана “Мрсово један” снаге 37,3 мегавата и производње 165 гигават часова има исплативост за нешто мање испод 10 година. Према садашњим цијенама, 250 евра пута тих 165 гигават часова, имаћете више од 90 милиона марака прихода годишње на тој електрани. Од тога ће општина Рудо добијати 650.000 КМ, али и бенефит јер би формирала предузеће које би радило на одржавању те електране, те запослила више од 60 радника, закључио је Петровић.

Подијели...
Извор
ЕРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!