Друштво

Пооштрава се казнена политика у саобраћају. Сви који направе четири тежа прекршаја остаће без возила

На помолу је ново пооштравање казнене политике у саобраћају у БиХ, којим је предвиђено да се возачима који у двије године направе четири тежа прекршаја привремено одузима возило, с тим што је судовима отворена могућност да ту одлуку претворе у трајну.

Штавише, већ је скројен и преднацрт о допунама Закона о основама безбједности саобраћаја (ЗОБС) на путевима у БиХ, којим су та правила образложена.

Предложеним измјенама се даје право полицајцима да одмах, на лицу мјеста, привремено одузму возило од возача затеченог у тежем прекршају, а за којег се, увидом у евиденцију, утврди да је ријеч о вишеструком повратнику.

А вишеструким повратником ће се, рецимо, сматрати возач који је у претходне двије године најмање три пута правоснажно кажњен за вожњу под утицајем алкохола већем од 1,5 g/kg или који је возио дрогиран или под лијековима на којима је означено да не смију да се употребљавају прије и за вријеме вожње.

Вишеструким повратником сматраће се и возач који је у претходне двије године најмање три пута кажњен за одбијање испитивања да ли има алкохола, дроге или недозвољених лијекова у организму.

У прекршаје који ће се третирати на исти начин спадају вожња прије стицања права на управљање, вожња за вријеме док је возачка дозвола одузета, те управљање нерегистрованим возилом, те возилом чија је потврда о регистрацији истекла за више од 30 дана или возилом на којем се налазе таблице које нису издате за то возило. Исто ће се третирати одбијање возача да возило иде на ванредни технички преглед итд.

Вишеструким повратником, осим тога, сматраће се и возач који је у претходне двије године најмање пет пута правоснажно кажњен за вожњу брзином од 30 km/h већом од дозвољене.

Привремено заплијењено возило, како је предвиђено, чува се на простору који одреди МУП који га је одузео, до доношења правоснажне одлуке суда у прекршајном поступку. Наиме, на основу захтјева за покретање прекршајног поступка надлежни суд би одлучивао о трајном одузимању возила.

„Трајно одузимање предмета јесте најригорознија заштитна мјера, али исто тако и најефикаснија, јер би се искључиво примјењивала према вишеструким повратницима у чињењу најтежих прекршаја, према којима изречене новчане казне, заштитне мјере забране управљања возилом и казнени бодови нису дали очекиване резултате, односно није постигнута сврха кажњавања“, истиче се у образложењу.

Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, поздравља предложене измјене, те додаје да би ту требало уврстити и возаче који пролазе када им семафор показује црвено свјетло.

Полиција у Српској, подсјећа, већ годинама одузима возила несавјесним возачима, а добро је, истиче, да се то пропише и ЗОБС-ом, пошто се дешавало да судови таква возила врате.

„Мислим да су добро побројани најтежи прекршаји за које ће бити одузимана возила. У сваком случају, иницијативу треба поздравити јер ће допринијети повећању безбједности у саобраћају. Вјероватно ћемо учествовати у консултацијама и предложити да се ту уврсти и пролазак возила кроз раскрсницу када је то забрањено црвеним свјетлом на семафору“, рекао је Радовић за „Независне новине“.

Предложене измјене подржава и Шевал Ковачевић, судски вјештак саобраћајне струке, који каже да се повратници морају ставити под контролу. На то је, подсјећа, почео упозоравати прије 15 година, а да се тада почело радити, не бисмо дошли до тога да неки не плате огроман износ казне и притом угрожавању саобраћај.

„Изигравају друштво, државу. Држава може бити свакаква, праведна или неправедна, али појединац нема право да угрожава слободе других“, рекао је Ковачевић за „Независне новине“.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!