Република Српска

Додик: Идуће године орден Српске на огрлици за предсједнике Америке, Британије, Француске и Њемачке

Милорад Додик, предсједни РС, је рекао да ће наредне године предложити да Орден Републике Српске на огрлици добију предсједници Америке, Њемачке, Велике Британије и Француске.

„То су предсједници земаља које су заслужне за Дејтонски споразум“, рекао је Додик на божићном пријему у касарни „Козара“ у Бањалуци, који организује Трећи пјешадијски (Република Српска) пук Оружаних снага БиХ.

Истакао је да је част за Републику Српску да је Владимир Путин, предсједник Русије, пристао да прими Орден Републике Српске на огрлици.

Он је рекао да је Путин политичар који подржава позицију РС унутар Дејтонског споразума.

Додик је прецизирао да је Република Српске прије неколико мјесеци контактирала Путина да ли би примио орден из РС, те да је он на то пристао.

Додик је рекао да Република Српска није одустала од политике неутралности у односу на рат у Украјини, али да Српска није пристала да буде дио антируске хистерије.

Са пријема је поручено да Република Српска жели мир, и да заштити својих традиција и уставне надлежности.

Додик је поручио да сви у Републици Српској треба да се осјећају сигурно као и већински српски народ, те је увјерен да ће Дан Републике и наредне године прославити.

Жељка Цвијановић, предсједавајућа Предсједништва БиХ, је рекла да се с овог пријема шаље порука мира, да Српска његује своје традиције, али да гледа у будућност.

Радован Вишковић, премијер РС, је рекао да РС пук баштини своју традицију и да ће та традиција бити обиљежавана и наредних година.

Мирко Околић, замјеник министра одбране БиХ, је рекао да РС жели мир и да жели да задржи своја права која јој припадају.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!