Невесиње

Болница Невесиње: Набавка транспортног инкубатора значило би живот за новорођенче

Набавка транспортног инкубатора била би од великог значаја за болницу у Невесињу, јер тренутно има један који није у функцији, а све бебе које је потребно транспортовати у специјализовану медицинску установу животно су угрожене, изјавила је Срни педијатар пулмолог у овој здравственој установи Стака Миловић.

“Инкубатор који имамо код нас је осам година и никада није био у функцији јер није компатибилан са санитетом, постоје неки технички проблеми и никада га нисмо користили”, навела је Миловићева.

Она је рекла да је у Болници Невесиње прошле године било 248 порода, те да је четворо новорођенчади због здравствених проблема морало бити транспортовано у веће медицинске центре.

“Транспортовали смо их уз медицинску пратњу, умотане у декице, утопљене, уз кисеоничку потпору преко кисеоничке маске. Из тог разлога нисмо ишли у медицинске центре у Републици Српској, већ у најближу специјализовану медицинску установу у Мостар, јер је у таквим ситуацијама вријеме веома битно и сваки минут је драгоцјен”, нагласила је Миловићева.

Она истиче да би набавка транспортног инкубатора имала огроман значај, јер од тога зависи преживљавање новорођенчета и касније квалитет живота дјетета.

Миловићева сматра да је хуманитарна акција за набавку транспортних инкубатора за сваку похвалу и очекује велики успјех.

Према њеним ријечима, породилиште Болнице у Невесињу је најбоље у цијелој Херцеговини, те се труднице из других општина често одлучују да се породе у овој установи.

“У наше породилиште долазе жене из других општина. Изградњом нове зграде и просторија створени су одлични болнички улови. Просторије су комфорне, Влада Републике Српске је обезбиједила најбољу опрему, особље се труди да максимално буде на услузи пацијентима, раде се породи у епидуралу”, наводи Миловићева.

Она каже да у породилишту ради мали, али изузетан тим – два гинеколога, трећи који завршава специјализацију и шест бабица, што је само још један од доказа изузетности Болнице Невесиње.

У невесињској болници очекују да ће након донаторске вечери у Бањалуци “С љубављу храбрим срцима”, која ће бити одржана у понедјељак, 26. децембра, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, бити обезбијеђен један инкубатор за њихову здравствену установу.

На иницијативу и захтјев педијатара из Невесиња, Требиња, Зворника, Источног Сарајева, Градишке, Добоја, Бијељине, Фоче и Бањалуке исказана је потреба да се у породилиштима широм Републике Српске обезбиједе транспортни инкубатори и на тај начин омогући савремен неонатални транспорт, те је овогодишње донаторско вече посвећено набавци ових инкубатора.

Носилац овогодишње акције је Удружење педијатара Републике Српске

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!