Политика

Народна Скупштина Републике Српске данас расправља о новој Влади. Позната имена свих министара

Радован Вишковић, мандатар за састав нове Владе РС, посланицима Народне скупштине РС, предлаже свој будући кабинет.

На његов списком налази се 11 нових имена у односу на његов претходни кабинет.

Министрица финансија остаје Зора Видовић, која је и до сада обављала ту функцију. За министра унутрашњих послова РС предложен је Синиша Каран, досадашњи генерални секретар Владе РС.

Жељко Будимир предложен је за министра за научно технолошки разој, високо образовање и информационо друштво, док је за министра саобраћаја и веза предложен Недељко Чубриловић, досадашњи предсједник НС РС.

Министар енергетике и рударства остаје Петар Ђокић, а Ален Шеранић остаје министар здравља и социјалне заштите РС.

Такође, на позицији министра за европске интеграције и регионалну сарадњу остаје Златан Клокић, а Жељка Стојичић, досадашња потпредсједница НС РС, постаје министрица просвјете и културе.

Дадо Доган би требало да буде именован на позицију министра за породицу, омладину и спорт, док ће министар трговине и туризма бити Севлид Хуртић из Добоја.

Министар правде РС постаје Милош Букејловић, док је на позицију министра рада и борачко инвалидске заштите РС предложен Драгослав Кабић.

Министрица управе и локалне самоуправе би требало да остане Сенка Јујић, а на позицију министра за просторно уређење би требало да дође Бојан Випотник.

Војин Митовић би с позиције министра комуникација и транспорта БиХ требало да дође на позицију министра привреде и предузетништва, док би Саво Минић требало да постане министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Према овој листи, видљиво је да би СНСД требало да има десет министара, и то Видовићеву, Карана, Будимира, Шеранића, Клокића, Стојичићеву, Митровића, Минића, Букејловића и Кабића док би социјалисти имали два кандидата, предсједника странке Петра Ђокића и Даду Догана.

Уједињеној Српској би припало мјесто министра за просторно уређење, док би Чубриловић из Демоса преузео сектор саобраћаја на којем се и налазио прије преузимања позиције предсједника скупштине. Коалицију за државу ће представљати Хуртић, док би НПС Дарка Бањца представљала Јукићева.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!