Политика

Ево биографија свих министара у новој Влади Републике Српске

Радован Вишковић, мандатар за састав нове Владе РС, требао би данас посланицима Народне скупштине РС, да предложио свој будући кабинет.

Доносимо биографије будућих министара:

Зора Видовић, министар финансија (СНСД, Српкиња)

Рођена је 1954. године у Српцу гдје је завршила основну школу и Гимназију. Економски факултет завршила је 1978. године у Београду.

Била је финансијски руководилац у “Стирокарт” Србац, директор Управе прихода у Српцу, директор Филијале “Бањалучке банке” и директор филијале “Балкан инвестмент банке” у Српцу, директор “Живинопродукта” у Српцу, директор Микрокредитне организације “Микрокредит” у Српцу, посланик у Народној скупштини Републике Српске у два мандата, директор Пореске управе Републике Српске и министар финансија у Влади Републике Српске.

Синиша Каран, министар унутрашњих послова (СНСД, Србин)

Каран је рођен 1962. године у Белом Манастиру. Основну школу и гимназију завршио је у Купресу. Дипломирао је на факултету Политичких наука у Сарајеву. Магистарске студије завршио на Правном факултету Универзитета у Бањој Луци, гдје је одбранио и докторску дисертацију. Редовни је професор на Правном факултету Паневропског Универзитета „АПЕИРОН“, Бањалука и Факултету за безбједност и заштиту Независног Универзитета Бања Лука.

Радио је у органима унутрашњих послова од командира станице полиције Купрес до начелника Управе за сузбијање криминалитета МУП-а РС и начелника кривичних истрага СИПА и начелника Финансијско обавјештајног одјељења СИПА.

Био је савјетник предсједника РС за безбједност и у последњем сазиву Владе РС био је њен генерални секретар.

Петар Ђокић, министар енергетике и рударства (СП, Србин)

Ђокић је рођен 1961. године у Брчком. По занимању је дипломирани економиста. Обављао је више високих политичких дужности на нивоу града Брчко. У више мандата је биран за народног посланика у Народној скупштини Републике Српске, а два пута је биран за предсједника Народне скупштине Републике Српске. Био је министра рада и борачко инвалидске заштите од 2011. до 2014. године, а од 2014. до 2018. био је министар индустрије, енергетике и рударства РС. У претходном сазиву обављао је дужност министра енергетике и рударства.

Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза (Демос, Србин)

Рођен је 1953. године у Крупи на Врбасу. Завршио је Машински  факултет у Бањојлуци. Радио је у привреди, на пословима од конструктора до директора.

Био је предсједника Извршног одбора Бањалуке и више пута је био одборника у Скупштини Града Бањалука и за посланика у Народној скупштини РС. Био је два пута министар саобраћаја и веза РС. Два пута је био предсједник Народне скупштине РС.

Милош Букејловић, министар правде, (СНСД, Хрват)

Букејловић је рођен 1989. године у Добоју. Основну и средњу школу завршио је у родном граду, а Правни факултет у Новом Саду.

Радио је у Агенцији за развој малих и средњих предузећа Добој, Градској управи Добој, био је секретар Скупштине Града Добој, потпредсједник и предсједник Скупштине Града Добој, те директор предузећа “Електро Добој”.

Војин Митровић, министар привреде и предузетништва (СНСД, Србин)

Он је рођен је 1961. године селу Доњи Бродац код Бијељине гдје је завршио основну и средњу школу. На Факултету техничких наука у Новом Саду стекао је диплому машинског инжињера стекао гдје је и магистрирао и докторирао.

Радио је на Факултету техничких наука у Новом Саду, у “Мајевици” у Бачкој Паланци и у “Панафлеxу” у Бијељините.

Мандат посланика у Народној скупштини РС освоји је 2014. године да би на наредним изборима  освојио посланички мандат у Представничком дому БиХ, али децембра 2019. именован је за министра комуникација и транспорта БиХ. На недавним изборима поново је освојио мандат посланика у Народној скупштини РС.

Дадо Доган, министар породице, омладине и спорта (СП, Бошњак)

Рођен је 1988. године у Јајцу, да би Средњу техничку школу завршио у Брчком. На Високо грађевинско-геодетској школи струковних студија, завршио је одсјек архитектура у Београду.

Радио је у “Комуналном Брчком”. Осим тога радио је у општинској управи Пелагићево, те у Јединици за имплементацију Регионалног стамбеног програма у оквиру Републичког секретаријата за расељена лица и миграције.

Жељка Стојичић, министар просвјете и културе (СНСД, Хрватица)

Стојичићева је рођена 1959. године у Мркоњић Граду. У свом родном граду завшава основну и средњу школу, а у срахеву Економски факултет.

Радила је на пословима плана и анализе у Радној заједници “Мањача” Мркоњић Град, а била је и шеф  рачуноводства у ШГ “Лисина”, начелник  Одјељења за финансије у Мркоњић Граду и начелник  Одјељења за привреду и финансије у Мркоњић Граду. Потом је била и помоћник министра у ресору за буџет и јавне финансије у Министарству финансија РС. У два наврата била је посланик у Народној скупштини РС.

Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде (СНСД, Србин)

Он је рођен је 1974. године у Шамцу. Основну школу је завршио у Оџаку, а средњу у Шамцу и Бијељини. Правни факултет је завршио у Бањојлуци. гдје је прво постао магистра, а потом и доктора правних наука. Има правосудни и адвокатски испит.

Начелник Шамца био је у два мандата, а био је и директор Агенције за аграрна плаћања као и “Калдера Компани” из Лакташа.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић (СНСД, Бошњак) 

Рођен је 1977. године у Бањојлуци. Основну, средњу Медицински факултет је завршио у Бањојлуци.

По завршетку факултета, као доктор медицине, радио је три године у Дому здравља Кључ, након чега је каријеру наставио на различитим позицијама у Министарству здравља и социјалне заштите РС.

Маја 2018. године посато је министар науке и технологије РС, а од октобра 2018. године, по овлашћењу предсједника Владе РС био је и министар просвјете и културе. У претходном сазиву Владе РС био је министар здравља и социјалне заштите.

Жељко Будимир, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво (СНСД, Србин)

Он је рођен је 1977. године у Санском Мосту. У Бањалуци завршава Правни факултет и на Факултету политичких наука магистрира. На београдском Факултету политичких наука у Београду постаје доктор политичких наука. Изабран је у звање доцента на Универзитету у Бањојлуци.

Радио је у компанији Телеком Српске Бањалука као руководилац сектора за правне послове. Од 2020. године савјетник је српског члана Предсједништва БиХ за међународне односе и ради као професор на Факултету политичких наука у Бањалуци.

Севлид Хуртић, министар трговине и туризма (БХ зелени – ПЗД, Бошњак)

Рођен  је1970. године у Добоју. Оснвну и средњу школу завршио је у Добоју. Дипломирао је на Економском факултету, гдје је и магистрирао и докторирао.

Био је одборник у Градској скупштини Добој, њен предсједник Скупштине и на посљедњим изборима изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Бојан Випорник, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију (Уједињена Српска, Хрват)

Рођен је 1982. године. На Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент у Бањојлуци је дипломирао.

У Комерцијалној банци Бањалука радио је као стручни сарадник и виши стручни сарадник. Био директор Нова консалтинг д.о.о и шеф Кабинета министра просвјете и културе.

Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу (СНСД, Бошњак)

Он је рођен је 1983. у Прњавору. У њему је завршио основну и средњу школу, а у Бањалуци Електротехнички факултет.

Радио је у “Електрокрајини”.

За министра за економске односе и регионалну сарадњу РС именован је у децембру 2014.

Од 2018. до 2022. године био је министар за европске интеграције и међународну сарадњу.

Драгослав Кабић, министар рада и борачко-инвалидске заштите (СНСД, Србин)

Кабић је рођен 1972. године у Приједору, гдје је и завршио основну и средњу грађевинску школу. На Универзитету у Београду је постао мастер инжењер грађевинарства.

Био је руководилац техничких послова у “Водовод2 Приједор и начелник Одјељења за саобраћај, комуналне послове и заштиту животне средине и имовинско стамбене послове у Градској управи Приједор.

У Скупштини града Приједора у два мандата био је одборник и посланик је у Народној Скупштини РС.

Сенка Јујић, министар управе и локалне самоуправе (НПС, Бошњакиња)

Она је рођена 1963. године у Босанској Дубици.

Дипломирала је на Правном факултету у Бањојлуци.

Радила је у Општинској управи друштвених прихода у Босанској Дубици, Станици јавне безбједности Босанска Дубица, у Општинском секретаријату за привреду и финансије у Козарској Дубици и у Јавној установи Центар за социјални рад у Козарској Дубици.

Од 2020. је министар управе и локалне самоуправе РС.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!