Привреда

У Билећи представљен мађарски програм подршке пољопривредницима. Ево до када се можете пријавити

Билећким пољопривредницима јуче је у згради општине Билећа представљен програм подршке Владе Мађарске Прогресус а који се односи на додјелу бесповратних средстава за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата у износу субвенција до 70 одсто укупне набавке.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик.

„Ради се о томе да наши пољопривредни произвођачи су у могућности да набаве пољопривредну опрему која ће им олакшати њихову производњу, а то ће бити подржано од стране Владе Мађарске у износу до 70 одсто. Кад кажем, до 70 процената, то не значи 10, 20 и 30, него у буквалном смислу 70 процената. Пољопривредни произвођачи могу да набаве апсолутно све, a да ли су сада регистровани у АПИФ-у, да ли ће тек сада да се регистрију физичка или правна лица, то уопштее није битно. Битно је да они код дистрибутера искључиво мађарске производње у Босни и Херцеговини поруче одређену механизацију и та механизација ће им бити суфинансирана до 70 процената, а 30 процената ће бити њихово учешће”, изјавио је Огњен Капор начелник одјељења за привреду у општини Билећа.

Овај програм је производ договора српског члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика и премијера Владе Мађарске Виктора Орбана, а на програм се могу пријавити сва правна и физичка лица с подручја Републике Српске и Брчко Дистрикта те је поред Требиња и Билеће овај програм јуче представљен и пољопривредницима из Гацка и Невесиња.

“Приликом њиховог излагања, то јест до њиховог излагања ја сам била скептик. Мислила сам да је то да тако кажем само за велике произвођаче. Међутим, ту се види и понуда и да могу проћи апликацију и мањи произвођачи. Суштински проблем наше регије је да овдје нема неког великог унапређења, нити има неки омјер који би показао да расте неки вид производње. Ја овом приликом желим да позовем све заинтересоване произвођаче да се могу обратити у општиину Билећа. Они ће у најскорије вријеме обучити неке од општинских службеника како би помогли произвођачима да путем емаил налога поднесу апликацију на овај програм” рекла је Данијела Салатић, предсједница удружења пољопривредних произвођача општине Билећа.

Јавни позив објављен је првог септембра и трајат ће до петнаестог октобра ове године, а номинална вриједност субвенција биће од 2.500 до 25.000 еура.

Подијели...
Извор
ХЕРЦЕГ ТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!