Република Српска

Српска враћа у употребу химну “Боже правде” и грб Немањића

Народна скупштина Републике Српске окончала је први дио Десете редовне сједнице усвајањем сет закона који ће омогућити да Инвестиционо-развојна банка, може обављати платни промет и примати новчане депозите. Подршку посланика добио је и Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне. Уз химну “Моја Република” изводиће се и химна “Боже правде”. Уз амблем биће истицан и грб Немањића. У складу је то са чланом 30 усвојене Декларације Свесрпског сабора – химна “Боже правде” свесрпска је химна, а двоглави орао Немањића национални је свесрпски грб.

Након усвајања историјске декларације, Народна скупштина је направила сљедећи корак, враћањем у употребу химне Боже правде и грба Немањића. Допуна закона, за сада у нацрту, која дефинише коришћење и, од Уставног суда БиХ, оспорених симбола, утемељена је у Споразуму о специјалним и паралелним везама са Србијом, који је без вета, усвојила Парламентарна скупштина БиХ.

– Циљ овог закона је да имамо право да ставимо овдје грб Републике Српске по којем је формирана. Циљ је да имамо право да користимо химну Боже правде и грб Немањића, те да у свакој канцеларији предсједника Владе, министра, градоначелника, секретаријата и на свакој визиткарти имате право ставити грб. Од тог циља нећу одустати – навео је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Томе се радују посланици НПС. Кажу, након седамнаест година враћамо симболе који су уткани у српски народ. Симболе постојања и рађања Републике Српске.

– Представници НПС ће поносно поставити грб у свим институцијама Републике Српске да се вијори кад овај закон ступи на снагу – рекао је посланик НПС-а Драган Галић.

Да су грб Немањића и химна Боже правде истинска обиљежја сагласни су и у опозицији. Тврде да се овом причом скреће пажња са стварног стања у друштву. Указују и на могуће злоупотребе од других народа и појединих удружења. За коришћење симбола траже одређени вид сагласности.

– За један ниво власти сагласност даје Влада а за нижи ниво власти, сагласност би давао надлежни орган јединице локалне самоуправе – рекао је посланик СДС-а Вукота Говедарица.

Сагласан са приједлогом СДС је и премијер Радован Вишковић. Упозорава да у БиХ постоје двоструки аршини – у дијеловима ФБиХ вијоре се хрватске и заставе које нису званичне заставе БиХ.

– Застава Србије са грбом Немањића, која би се негдје вијорила, протумачила као атак на суверенитет, а кад се вијори шаховница од Јабланице па надаље, то ником не смета – рекао је Вишковић.

Иако је у уводном излагању предсједник скупштине нагласио да грб Немањића и химна Боже правде, ни на који начин не могу бити увредљиви по Бошњаке, самостални посланик Амир Хуртић из странке бх. зелени, због допуна закона призива у помоћ Дениса Бећировића, Жељка Комшића, Кристијана Шмита…

– Позивам поново високог представника, Уставни суд да пониште ове допуне. Ако ово није довољно, Тужилаштво и Уставно суд да покрену процес против ове скупштине и оваквог нацрта, не знам шта је довољно – рекао је самостални посланик Амир Хуртић.

– Ја вас молим да их слободно зовете све. Минут послије и Шмита и Бећировића, све их позовите. Превише смо искуства имали да бисмо допустили да вам оставимо било какву могућност да нас преварите – одговорио је Стевандић.

Закон ће омогућити и да осим грба Немањића и химне Боже правде, могу да се користе симболи држава са којима поједини или сви конститутивни народи или остали грађани, имају заједничко историјско, културолошко и традиционално насљеђе.

Подијели...
Извор
АТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!