Невесиње

У Невесињу додијељени кључеви 12 станова за избјегла и расељена лица

У оквиру Спасовданских свечаности у Невесињу су јуче уручени кључеви 12 станова за породице које су биле корисници алтернативног смjештаја.

Новоизграђена зграда је заједнички пројекат Републичког секретаријата за расељена лица и миграције и Општине Невесиње, а изграђена је у оквиру пројекта „Затварање колективних центара и алтернативних смјештаја путем јавних стамбених рјешења“.

Церемонији додјеле кључева и примопредаји стамбених јединица корисницима присуствовали су потпредсједник Владе Републике Српске Ален Шеранић, министар рада и борачкоинвалидске заштите Данијел Егић, министар за људска права и избјеглице БиХ Севлид Хуртић, посланици у Народној скупштини Републике Срспке, помоћник директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Гојко Јордић, генерални конзул Републике Србије Васо Гујић, представник Конзуларне канцеларије Републике Србије у Требињу Мирослав Марковић, представници локалне и извршне власти, борачких организација, представници организација проистеклих из Одбрамбено – отаџбинског рата, јавних институција, предузећа, начелници и представници општина источне Херцеговине.

ФОТО:Радио Невесиње

Једна од породица која је живила у алтернативном смјештају је и породица Мира Чабрила.

Миро каже да је 30 дугих година расељено лице и једва је чекао овај дан када ће његова седморочлана породица ући у свој нови дом.

„Данас сам веома срећан, стан ми се много свидио и захваљујем се Општини Невесиње и Министарству за избјегла и расељена лица“, рекао је Чабрило.

Потпредсједник Владе Републике Српске Ален Шеранић је рекао да је Влада РС за овај пројекат издвојила 1,2 милиона КМ.

„Вриједност сваког друштва се и огледа управо у томе како бринемо о најосјетљивијим категоријама. Овај пројекат је завршен у сарадњи са Општином Невесиње и честитам свим породицама које ће се скрасити овдје“, нагласио је Шеранић.

Он је истакао да је последњих шест година Влада РС је у Невесиње уложила више од 40 милиона КМ у различите пројекте, а то ће наставити и у будућности.

Начелник Миленко Авдаловић каже да је ово данас велика радост и понос за све у општини Невесиње. Он је појаснио да је девет породица које су биле у алтернативном смјештају добило кључеве и још три породице које су биле станари старе зграде која се налазила на овој локацији.

„Ови људи су напокон добили кров над главом и посебно ми је драго што се налазе у центру града“, рекао је Авдаловић.

Он је додао да је Општина Невесиње урадила пројектну документацију, уређење партера, прикључке воде и струје за шта је уложено око 300 000 КМ.

Министар за људска права и избјеглице БиХ Севлид Хуртић је рекао да још 4.000 породица у БиХ очекује да им се ријеши стамбено питање.

„Много времена је прошло од кад су ти људи помјерени са својих огњишта“, рекао је Хуртић.

Он је додао да је овај пројекат финансиран из кредитних средстава и да се нада да ће и у будућности бити реализовани овакви пројекти, како би се проблем расељених лица у БиХ у потпуности ријешио.

Подијели...
Извор
РАДИО НЕВЕСИЊЕ

Један коментар

  1. Samo im omogućite da ovi sakupljači glasova otkupe stan ili kuće za poginule borce što su već neki iskoristili tj. unovčili, a ostali nek čekaju bolja vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!