ЗанимљивостиНачин живота

Кустурица: Мој отац је био велики Србин. Открио сву истину о промјени вјере

Чувеног редитеља и сценаристу Емира Кустурицу обожава регион, а његовом дјелу диви се цијели свијет.

За свој рад добио је све најпрестижније награде из домена филма и режије, те и велике холиудске звијезде врло радо прихватају улоге у његовим остварењима.

Међутим, 2015. године одлучио је да промијени вјеру, тада се и крстио, а његов поступак изазвао је најразличитије реакције. Док су неки сматрали да се само вратио коријенима, како је и сам истицао, Бошњаци су ми веома замјерили, оцијенивши потез издајничким.

“Ја нисам преобраћен, ја сам само крштен. Моја предвиђања су да смо ми хришћани на ивици истребљења”, јасан је био редитељ.

Нагласио је да су његови преци морали да прихвате ислам како би преживјели, јер су у то вријеме Турци владали овим просторима. Проучавао је многе књиге да жељом да сазна праву истину о свом поријеклу, те је након година и година истраживања утврдио да је његова породица српска. Подвукао је да му је веома важно када умре да се зна ко је заиста био.

Да је био жив, шта би на то рекао његов отац Мурат Кустурица?

Емир је много пута истицао да је његов отац, прије свега, био велики Србин.

“Оца прије свега, који је био загледан у идеале. То је извор мог идентитета. Мој отац се звао Мурат, али он је прије свега био Србин, чак и више од онога што мој укус може да прими. Други аспект, културолошки, много је значајнији, јер се и Андрић, који је мој литерарни и филозофски идеал, везао за ову страну, она страдава највише и када човјек бира гдје ће, логично је да је уз оне којима је најтеже. То је била моја одлука. Ту одлуку сам донио када сам схватио да је немогуће бити Југославен. Моја идеја крштења је била више социјалног поријекла, јер је моје схватање религије било успостављено више на нивоу културе религиозности, тако да ми припадање традицији није тешко пало”, објаснио је Кустурица.

Говорећи о својим прецима, истакао је да је његова породица дјелимично преобраћена у ислам, “али су и даље практиковали православље”. Тврдио је да је његов отац Мурат био атеиста, а да се изјашњавао као Србин.

“Моја породица дјелимично је преобраћена у ислам, али је и даље практиковала православље. Нико у мојој породици није исповеијдао ислам. Када сам крштен, хришћанство није било у доброј позицији, али пошто вејрујем у културу, вјерујем и у Бога. Вјерујем да се он јавља кроз културу. Моји преци су 250 година били муслимани, али пијре тога су били православци, истакао је Кустурица својевремено за ARMENPRESS, а преноси Курир стил.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!