Требиње

Глас Српске провјеро да ли је Влада одустала од градње аеродрома у Требињу. Ево шта су им поручили

Влада Српске није одустала од градње аеродрома у Требињу, земљиште на којем ће бити изграђен је деминирано, а у току је израда главног пројекта за грађевинску дозволу.

Поручено је то из Министарства саобраћаја и веза РС у одговору на посланичко питање Ђорђа Вучинића из Листе за правду и ред који је тражио одговоре када ће коначно почети градња требињског аеродрома.

Из ресорног министра су прво подсјетили да је још у септембру 2021. године одлуком Владе право и одговорност за изградњу и управљање аеродромом у Требињу пренесено на привредно друштво “Аеродром Требиње”, чији је оснивач предузеће “Аеродроми Србије” из Ниша.

-Нетачни су наводи да се, након најаве овог пројекта, није одмакло даље од мртве тачке. Напротив, много је урађено, а између осталог израђена је сва неопходна планска документација, усвојен Зонинг план подручја посебне намјене “Аеродром Требиње”, али и издати локацијски услови за изградњу – поручили су из Министарства саобраћаја.

Нагласили су да су завршени и истражногеолошки радови на терену у Талежи, а затим и лабораторијска испитивања земљишта и одговарајући елаборати неопходни за израду главног пројекта за грађевинску дозволу и студијске документације.

-Израђена је и одобрена аеронаутичка студија којом је верификована одабрана локација аеродрома и потврђено да се са ње може обављати комерцијални авио-превоз на начин којим се не ремети постојећа организација домаћег ваздушног простора, нити ваздушног простора у сусједству – наводе у ресору којим управља Недељко Чубриловић.

Наглашавају и да су идентификовани недостаци у постојећем Закону о Агенцији за пружање услуга у ваздушној пловидби БиХ, који онемогућавају успостављање саобраћаја на било којем новом аеродрому у држави па и будућем аеродрому у Требињу. Због тога су, наводе, припремљене и измјене тога закона.

Када је еколошка документација у питању урађена је стратешка и претходна процјена утицаја на животну средину, за шта је било потребно спровести поред домаће и међународну процедуру у складу са Конвенцијом из Кијева (2003) и Еспо конвенцијом.

-Прекогранична процедура са Црном Гором и Хрватском се спроводи и у вези са студијом утицаја на животну средину која је такође израђена за пројекат изградње и рада “Аеродрома Требиње”, а јавни увид је у току – стоји у одговору Чубриловићевог ресора.

Наводе и да су са подручја на коме ће се налазити аеродром и терен у његовој околини уклоњена сва заостала минско-експлозивна средства, након чега су издате и одговарајуће потврде и увјерења без којих се било какви радови не би ни могли обављати.

-У поступку је израда главног пројекта за грађевинску дозволу “Аеродрома Требиње”. Тај посао биће завршен у наредних неколико мјесеци – стоји у одговору Министарства саобраћаја.

Наглашавају и да су на самом почетку рада на реализацији пројекта изградње аеродрома у Требињу били задати амбициозним рокови изградње и отварања аеродрома за цивилни саобраћај.

-Република Србија као инвеститор и Српска, као партнер на овом пројекту, су од самог почетка били опредијељени да у потпуности поштују све законске процедуре, што значи да радови на изградњи аеродрома не могу почети прије издавања грађевинске дозволе која се очекује у овој години. Пројекат изградње аеродрома значајан је не само за развој источне Херцеговине и Српске већ и за читав регион – закључили су у Министарству саобраћаја.

Новац

Према договорима који су постигли представници Српске и Србије, институције Републике Српске ће обезбиједити приступну инфраструктуру, односно нову саобраћајницу између магистралног пута за Дубровник и локације аеродрома у Талежи, те инфраструктуру за електроенергетско снабдијевање аеродромског комплекса, али и све неопходне послове за прикључак на водоводну и канализациону мрежу.

-Укупан износ новца који ће Српска уложити знаће се након што надлежна предузећа и институције заврше пројектно-техничку документацију – поручили су из Министарства саобраћаја.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!