Култура

Траг царске војске на југу Херцеговине неће бити избрисан. У Билећи се гради центар посвећен Донском кадетском корпусу

У част Донском кадетском корпусу на југу Херцеговине требало би да никне мултифункционални центар који ће чувати сјећања на руску царску војску која је почетком прошлог вијека боравећи у Билећи оставила неизбрисив траг, а у плану је и братимљење те општине са градом Новочеркаск из Ростовске области.

Договорено је то током недавне посјете чланова Руског географског друштва РС и Завичајног клуба “Освит” Билећа руском граду Новочеркаску, гдје је обиљежено 140 година од оснивања Донског кадетског корпуса.

Предсједник Завичајног клуба “Освит” и Удружења “Билећка бригада” Миодраг Хрњез Љумо наводи за “Глас” да је ријеч о договореној узвратној посјети јер су припадници Донског кадетског корпуса у Билећи боравили током новембра 2021. године, када је обиљежено 100 година од доласка руске царске војске у Херцеговину.

– У Русији смо провели 11 дана, а на аеродрому Сочи дочекао нас је лично командант корпуса Андреј Александрович Рембаило. Примио нас је градоначелник Новочеркаска Јуриј Лисенко па смо се договорили да дође до братимљења између Билеће и тог руског града. План је да се у Билећи гради један мултифункционалан центар посвећен Донском кадетском корпусу, који би имао музеј, галерију, простор за одржавање конгреса, семинара, али и смјештајни и ресторански дио. Центар би окупљао и нас и њих, а постоји идеја и да се прави “Херцеговачка кућа” у Новочеркаску – рекао је Хрњез.

Он је додао да сада морају припремити администрацију за братимљење, а даље кораке сарадње требало би да усагласе већ у мају идуће године, када очекују поновни долазак Руса у Билећу.

– Донски кадетски корпус је био један од најјачих и најорганизованијих корпуса у царској Русији. Успостављен је у 18. вијеку као војна школа за будуће официре, али након Октобарске револуције 1917. године бољшевичка Црвена армија је прогањала припаднике царске војске, због чега су напустили земљу. Отишли су прво у Турску, након чега су прешли у тадашњу Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. У Билећу су стигли, њих око 400, 1921. године и остали све до 1926. године – прича Хрњез.

Према његовим ријечима, “донци”, како их у Билећи зову, у тој малој херцеговачкој општини оставили су велики траг у здравству, школству и култури, због чега клуб “Освит” гаји културу сјећања на царску војску.

– Када су стигли у Билећу, касарна је била порушена, они су је обновили и убрзо основали школу. Саградили су и цркву, основали пјевачко друштво, покренули два часописа, играли позоришне представе. Била је то једна интелектуална армија будући да је тада у Билећи било више од 200 њихових научника из најразличитијих области – истакао је Хрњез.

Он је подсјетио и да у Билећи постоји руско гробље на којем су сахрањена 22 припадника Донског кадетског корпуса.

– Дио тог гробља је ограђен и сматрамо га дјелићем царске, небеске Русије који се спустио у Билећу. “Донцима” у част на гробље излазимо неколико пута током године, обавезно 17. јула, на дан обиљежавања страдања царске породице, и редовно одржавамо гробље – казао је Хрњез.

“Освит”

Завичајни клуб “Освит” је, прича Миодраг Хрњез Љумо, друштво грађана које има најширу лепезу дјеловања у Републици Српској.

– До појаве вируса корона организовали смо међународни пливачки маратон, међународни атлетски полумаратон, а ликовно саборовање “Симеон Добрићевски” реализовали смо девет година заредом. Бавимо се и издаваштвом, издали смо 32 књиге, а једно вријеме смо издавали билећке новине “Освит”. Организовали смо десетине вечери рецитација, поставили 18 позоришних представа на сцену и још много тога – навео је Хрњез.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!