Република СрпскаСрбија

Да ли знате шта је Наталијина рамонда?

Наталијина рамонда  је цвијет чија је симболика вишеструко везана за српски народ. Позната и као цвијет феникса јер и када се потпуно осуши, ако се мало залије, може да оживи, баш као што је из пепела васкрсла и српска војска у Првом свјетском рату.

Цвијет који је жив и када је на око мртав је добио име по једној од најљепших српских краљица Наталији Обреновић и опстаје на нашим просторима већ милионима година.

Расте на истоку Србије и на планини Кајмачалан чији је највиши врх Свети Илија (2524 м), на коме је српска војска, под командом војводе Живојина Мишића, водила жестоке борбе током припрема за пробој Солунског фронта, против Бугара, у Првом свјетском рату.

Наталијину рамонду открио је у околини Ниша доктор Сава Петровић 1884. године, а у литературу је увео Јосиф Панчић. Ријеч је о ендемској врсти Западног Балкана, а осим у Србији расте само у Македонији и Грчкој. Налази се на списку ријетких, угрожених и ендемичних биљака Европе, а у Србији је строго заштићена врста. У народном говору се назива и васкршњи цвијет јер поред тога што осушена када се залије оживи као феникс, цвијета у вријеме Васкрса. У Европи, осим рамонди, свега двије врсте имају ову способност анабиозе.

Обичај је да се данас носи значка на реверу у част српске војске која је у Првом свјетском рату поднијела велику жртву када је страдало готово 1,3 милиона становника што је тада чинило трећину становништва.

Данас се у Српској и Србији обиљежава Дан примирја у Првом свјетском рату, у знак сјећања на окончање Великог рата.

Централна церемонија обиљежавања одржана је код Спомен-костурнице бранилаца Београда.

Вијенци су положени и у Сокоцу и Требињу. Генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, положио је вијенац на бањалучком гробљу Свети Пантелија у знак сјећања и пијетета према страдалим сународницима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је 11. новембар, истичући да је то празник јунаштва када је славна српска војска својим јунаштвом и храброшћу остварила вјековни сан о ослобођењу.

Празник је честитао и предсједник Народне скупштине, Ненад Стевандић.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се у знак сјећања на 11. новембар 1918. године када је у француском граду Компјену потписано примирје, чиме је окончан Први свјетски рат.

Подијели...
Извор
Билећа OnlineРТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!