Сарајево

Вјеровали или не. У Сарајеву поставили споменик па признали да немају дозволу. Сада га је тешко помјерити

Градоначелница Сарајева Бењамина Карић открила је да је споменик Твртку Котроманићу у Сарајево постављена као дио изложбе јер Комисија за заштиту споменика није дала сагласност.

Карићева је на Фејсбуку написала да није чекала на сагласност Комисије за заштиту споменика јер сматра да у том случају споменик не би био постављен никада, јер је Комисија одбила три раније предложене локације.

“Ангелина Ошап Гаћановић, чланица Комисије, је неколико пута, јавно, истакла како је за њу Твртко српски краљ и то је разлог зашто није дозвољавала да споменик буде постављен. Будући да се одлуке у Комисији не могу донијети без Ангелининог гласа, била сам свјесна да уколико будем чекала, нећу завршити посао. Зато сам дошла на идеју да од начелника општине тражим заузимање јавне површине како би организовала. Изложбу о средњовјековној босанској држави – Краљ Твртко И Котроманић и како би изложила бисту краља”, образложила је Карићева своју идеју.

Наводи да јој узор био Ајфелов торањ у Паризу, који је исто тако постављен као изложба и никада више није помјерен.

“Сагласност сам у складу са законом и добила. Како сам добила тако ћу уз подршку Општине и продужити. Намјеравам тражити да се сагласност продужава, до неких бољих времена. Сигурна сам да ће наш Твртко остати ту заувијек, а 25 тона није лагано, чак и да га неко помисли склонити. Постављање споменика је успјех, и то нико неће бацити у сјену. Наредни корак градске управе је расписивање јавног позива за финансирање монографије о босанском краљу Твртку И Котроманићу.  Борим се колико могу и како могу, а грађани су моја највећа снага. Твртко остаје!”, каже Карићева.

Подијели...
Извор
МОНДО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!