Гацко

Петровић: Инсталација постројења за пречишћавање угља у РиТЕ Гацко по хитном поступку

Генерални директор Мјешовитог Холдинга „Електропривреда Републике Српске“ Лука Петровић изјавио је да ће ЕРС и зависно предузеће Рудник и термоелектрана Гацко по хитном поступку уговорити инсталацију постројења за пречишћавање угља на термоелектрани, које би могло да буде спојено на систем до ремонта 2026. године.

„Задатак ЕРС-а и РиТЕ Гацко је да заједничким снагама хитно уговоре то постројење за пречишћавање угља. Пројекат је предвидио да је за то постројење  потребан минималан период од 24 мјесеца. То значи да можемо очекивати да се то постројење споји на постојећи систем током ремонта термоелектране 2026. године“, објаснио је Лука Петровић, и додао да ће се то морати финансирати из властитих средстава.

Објаснио је да термоелектрана сада користи угаљ лошијег квалитета из копа „повлатна зона“, јер је је други коп „поље Ц“ у коме је квалитетнији угаљ угрожен због честих плављења и клизишта која су се појавила након земљотреса у Стоцу.

„Сада смо дошли у фазу да трошимо огромне количине мазута, који није природан, а да бисмо елиминисали емисије ситних и крупних честица из димњака у термоелектрани Гацко и омогућили већу производњу и стабилност термоенергетског блока потребан нам је квалитетнији угаљ“, рекао је Лука Петровић.

Додао је да су примједбе грађана и невладиног сектора о потреби за побољшањем услова еколошке природе оправдане, напомињући да се протеклих мјесеци интензивно ради на сређивању документације и рјешавању финансијске конструкције за постројење.

„Постројење има око два милиона килограма челика, има више дигиталне опреме, филтера, система за транспорт лошијег угља да би се дошло до квалитетнијег угља, а самим тим и до веће калоричне моћи, и веће производње у термоенергетском блоку“, објаснио је Лука Петровић.

Додао је да се додатним истражним радовима које је РиТЕ Гацко спровела, дошло до сазнања да постоји квалитетнији угаљ на већим дубинама у копу „повлатна зона“.

„Комбинацијом лошијег угља када се пречисти и тог квалитетнијег кад се дође до њега ми ћемо имати стабилан блок у наредних 14 година“, рекао је Лука Петровић.

Према његовим ријечима, ЕРС ће свим снагама учинити да обезбиједи додатна средства за функционисање термоенергетског блока, до инсталације новог постројења, која се морају трошити на количине мазута, санацију опреме и механизације.

Лука Петровић је рекао да је основано предузеће „Термоелектрана Гацко – развој и инвестиције“ чији је циљ да се са аспекта постојеће термоелектране и потенцијала у рударском копу Гацко сагледају могућности даљег развоја овог производног објекта и финализирају проблеми који су присутни на Термоелектрани Гацко.

„Не видимо ниједан разлог ни препреку да се изради потребна документација за потенцијални нови блок Термоелектране у Гацку за који ЕРС за сада није обезбиједио финансијска средства, али су отворене опције да у пројекат уђе неки нови инвеститор из Европе или свијета заинтересован за овакав енергетски пројекат“, рекао је Лука Петровић. Желимо да будемо спремни да обезбиједимо вишедеценијску енергетску будућност и стабилност, нарочито свјесни чињенице да је постојећи блок прилично израђен.

„Мјешовити Холдинг „Електропривреда Републике Српске“ је опредијељен да створи услове за изградњу потенцијалног замјенског блока за Термоелектрану Гацко“, закључио је Лука Петровић.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
ЕРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!