Политика

Додик: Нико ме неће склонити, играћемо игру моћи

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да не да Републику Српску и да га неће склонити, да има озбиљну подршку народа и свој посао ради исправно, бранећи оно за шта су погинули људи у увјерењу да Република Српска треба да опстане.

Он је рекао да је јасно да је оптужница Тужилаштва БиХ против њега на брзину склепана и да је уједно задовољан чињеницом да је крив јер не поштује странце.

– Хоћете игру моћи? Играћемо игру моћи. Ја не играм ову игру у Америци или у Манчестеру, него овдје и наша моћ се заснива на томе да имамо право, да имамо Устав, да су наша права базирана на основу Дејтонског мировног споразума. Наша моћ се заснива на нашој вољи, нашем карактеру који имамо – нагласио је Додик.

Предсједник Српске пита како је могуће да је он крив, док је судија Јасмина Ћосић Дедовић ослободила (ратног команданта муслиманских снага у Сребреници) Насера Орића и зашто би се плашио таквог муслиманског судије.

– Каква је то правда, гдје ту има правде? Како се то нивелише? Да човјека за кога свједоче да је заклао једног судију и да је командовао злочинима ослободите, а Милорада Додика што је радио свој уставни посао и не поштује странца окривите и стрпате у затвор? – рекао је Додик вечерас за Алтернативну телевизију.

Он је нагласио да у Уставу БиХ јасно пише да једину законодавну надлежност има Парламентарна скупштина, а не странац.

– Да ја сад кажем да наш Устав не важи, а важи Шмит који је нелегалан? Како то? Као што то опозиција каже и каже да је он легалан, а ми кажемо да није и по том питању ћемо се ми обрачунати политички са опозицијом, има времена. Република Српска ће се борити против тога и Кристијана Шмита – поручио је Додик.

Додик је рекао да му је до његовог комодитета, не би допустио да га развлаче по судовима.

– Ја ћу учествовати у том процесу. Крајња њихова одлука ће опредијелити наше понашање. Добио сам озбиљну подршку народа и по овом питању – поручио је Додик.

Он је нагласио да је Удружење Срба на простору Федерацији БиХ затражило да се одрже протести.

– То се први пут дешава, људима је дошло до грла јер ништа не функционише – истакао је Додик и додао да ће се се видјети да ли правда у БиХ функционише.

Додик је рекао да је Република Српска суочена са озбиљним притиском са стране, да су Американци и Британци удружили снаге да направе БиХ онако како они хоће, а Српска им стоји на том путу.

– Ту истину сви знају – навео је Додик и нагласио да Република Српска води одговорну политику која подразумијева да мора да добије оно што је максимално могуће.

Он је навео да је, ако говори о правосуђу, видљиво да Суд и Тужилаштво БиХ не постоје по Уставу БиХ и да је њихово егзистирање искључиво модалитет који је успоставио међународни фактор, високи представник.

Примарно питање – ријешити се међународног интервенционизма

Додик је изјавио да је примарно питање ријешити се међународног интервенционизма у БиХ, што је много важније за цијелу нацију и опстанак Републике Српске него сва галама опозиције у Српској у вези са закључцима Народне скупштине у покушају њиховог издајничког прања.

Додик је нагласио да су закључци Народне скупштине Републике Српске прецизни и јасни и њихов циљ је да побољшају позицију Српске у преговорима, разговорима и одбрани Српске, односно њеног етаблирања на прави начин.

Он је истакао да захтјев опозиционих посланика за сазивање посебне скупштинске сједнице због, како су навели, кршења закључака парламента Српске представља лицемјерје, јер су из опозиције напуштали сједнице Народне скупштине Републике Српске у кључним моментима.

– Ми смо у кључним питањима за одбрану Републике Српске и то не може нико да нам оспори. Ово што сам ја зарадио, ту неку наводну оптужницу, је искључиво зато што поштујем закључке и одлуке Народне скупштине. То не могу да оспоре – рекао је Додик.

Он је навео да је кључно питање у БиХ питање имовине и да је ово само једна степеница да се дође до тога да лажни високи представник наметне закон и да каже да имовина припада БиХ с циљем обесмишљавања Републике Српске.

– Наш приступ је да нема разговора о томе, то је завршено. У Уставу БиХ пише да је БиХ састављена од два ентитета и да све оно што није искључиво дато БиХ припада ентитетима. Завршено, нема даље – поручио је Додик и додао да је у случају да Шмит прогласи закон о имовини спреман на радикалне мјере.

Он је нагласио да оно што ради опозиција у Српској није најважнија тема, те да је базично питање да ли ће се пристати на одлуке које доноси лажни високи представник.

– Опозиција не реагује – није реаговала на то да је Република Српска угрожена чињеницом да нико не смије да се супротстави одлукама лажног високог представника, неће да каже да амерички и британски амбасадор немају право да се мијешају у унутрашња питања БиХ – навео је Додик.

Он је истакао да је за рјешавање питања међународног интервенционизма у БиХ потребна борба, док је опозицији главни циљ да јуре Милорада Додика.

– А ја сам мислио да је главни циљ да бранимо сви заједно за Републику Српску, свако са своје позиције – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, дио те борбе је у вези и са причом о европским интеграцијама, па је БиХ изненада добила статус кандидата, мада су раније говорили да не може да буде кандидат ако ту постоји високи представник.

– Сада је у изгледу, а то не због нас, него због Украјине, што је опет непоштено, да ће ЕУ давати преговарачки статус неким странама. У том преговарачком статусу нико озбиљан не може да види да постоји институција високог представника или ОХР-а у том погледу, поготово овакве приче да неко наметне закон, да би заштитио свој лик, дјело и недјело, и ако га ружно погледаш и нећеш да радиш онако како он каже, онда мораш да идеш у затвор. То је далеко теже питање за цијелу нацију и за опстанак Републике Српске него све те галаме опозиције у вези са закључцима Народне скупштине. Ово сад је покушај њиховог издајничког прања – указао је Додик.

Он је рекао да политички живот у Републици Српској и треба да се одвија на нивоу Народне скупштине, те да су у опозицији сада вјероватно схватили значај Скупштине, па покушавају да привуку себи неку пажњу.

Додик је навео да је покушао да одржи неку комуникацију са предсједником СДС-а Миланом Миличевићем вјерујући наивно у неку патриотску димензију коју они стално помињу, те да га је позвао на састанак, након којег се он послије пар дана понашао другачије. “Њему БН телевизија пише саопштења”, рекао је Додик.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!