Требиње

Ово су хероји који су спасили дјечака од утапања. Убијеђени да неке ствари једоставно Бог “намјести”

Двојица младића Бошко Миленковић, некадашњи голман “Леотара” и Коњичанин Бојан Тодоровић, направили су прије два дана прави подвиг спасивши петогодишњег дјечака од утапања на Градском купалишту Брегови у Требињу, због чега је градоначелник овог града Мирко Ћурић за њих уприличио пријем у Градској управи.

Све се, према ријечима Бојана Тодоровића, дешавало муњевитом брзином, када је угледао дијете које плута на површини воде на купалишту са главом окренутом ка води и у први моменат је мислио да он рони, али након што је примијетио да ни након пет минута не узима ваздух схватио је да нешто није у реду.

„Мајка детета је била ту и вриснула је зовући дете које није одговарало, па је у том тренутку Бошко допливао до мајке, ухватио дете које није било при себи, извукао га ван воде, а онда сам прискочио и ја, па смо га окренули на страну и видевши да је отекао и сав бео са помодрелим устима, без пулса, почели смо са реанимацијом”, присјетио се Бојан који је још као студент фискултуре у Америци, гдје живи и ради, теоретки учио оживљавање, али то у пракси никада није примјењивао.

Убијеђени да неке ствари једоставно Бог “намјести” тако, и он и Бошко кажу да им је свакако нека виша сила дала снаге да се присјете свега што су из теорије знали и што су само гледали, али никада нису примјењивали, а снашли су се изванредно.

“У овом тренутку ми је чудно то да кажем, али сам се тада осећао мирно, покушавајући да се сетим свог знања о реанимацији са часова”, додаје овај храбри Коњичанин чији отац живи у Требињу, а он већ двије деценије живи у Америци, али му је срце у Херцеговини и љети увијек долази у Требиње.

Бошко Миленковић каже да је одмах дошао у помоћ када је зачуо врисак мајке, али је, изнијевши дјечака на обалу, затражио некога ко зна да пружа прву помоћ, па је Бојан радио масажу срца, а он му давао вјештачко дисање.

„Чини ми се да је Бојан тридесет пута радио реанимацију срца, па је мени давао знак да ја јако удахнем и детету дам ваздух у плућа техником уста на уста и тако смо радили три пута док се дете није пробудило, вратила му се боја и исповраћао је воду које се нагутао, али се у међувремену, за минут, ту стварила и хитна помоћ и збринула дете“, наставља причу Бошко.

Ни он није имао искуство у спашавању утопљеника, осим што му је отац некада био спасилац, па је такве ствари само гледао и о њима слушао, али се у тренуцима присјетио свог цјелокупног знања и сада је срећан што је било тако.

ФОТО:Херцегспорт

“Ово су два хероја и пред свима морам да кажем оно што сам им и раније рекао – велико им хвала, јер су они моментално реаговали, а ту су у питању само момент у којим помоћ могу да пруже они који су физички најближе”, казао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Напомињући да ово купалиште има два обучена спасиоца, али да они у тим тренуцима нису били у близини, он је истакао да то и јесу моменти у којим благовремено морају реаговати они који су најближе, а двојица младића су се изванредно снашли.

“Ови људи то никада прије нису радили и преузели су на себе ризик у коме ако се направи само један погрешан корак исход може бити фаталан. Они су ипак реаговали људски, али и врло професионално”, додао је градоначелник.

Он је двојици храбрих младића као знак пажње Градске управе овом приликом уручио по једну монографију Требиња, а директор Јавне установе “Базени” Бојан Окука им је уручио бесплатне сезонске карте за купалишта којим они газдују.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!