Требиње

Млади Требињац освојио бронзу у Јапану на најпрестижнијем математичком такмичењу на свијету

На 64. Интернационалној математичкој олимпијади (ИМО), најпрестижнијем математичком такмичењу на свијету, која се ове године одржала у Јапану, ученици из БиХ остварили су сјајан резултат, освојивши једну сребрну и четири бронзане медаље, те једну почасну похвалу.

Сребро је освојио Андреј Крчмар, остваривши најбољи индивидуални резултат од ученика из Босне и Херцеговине још од 2014. године. Важно је напоменути да је Андреј тек први разред, те пред собом има још 3 године за врхунске резултате. Ово је уједно и најбољи индивидуални резултат ученика првог разреда у историји БИХ!

ФОТО:International Mathematical Olympiad/Јапан

Бронзане медаље су освојили Вук Јанковић, Ервин Мацић, Мирнес Фехрић и Бењамин Мујкић, док је почасну похвалу освојио Харун Алибеговић. Ученици из БиХ су још једном показали врхунско знање, а посебно из области геометрије.

Вук Јанковић је дјечак из Требиња који похађа девети разред Основне школе “Вук Караџић”.

Млади Требињац побједник је 28. Математичке олимпијаде БиХ, одржане у мају ове године у Сарајеву, а која је окупила 40 ученика и од којих су само двојица били основци.

Занимљиво је да се никада раније није десило да је ученик основне школе побједник Математичке олимпијаде.

У конкуренцији 112 земаља Босна и Херцеговина је освојила 36. мјесто, што је исти екипни резултат као претходне године, те најбољи у посљедњих 20 година. Најбоља је традиционално била екипа Кине, испред Сједињиних Америчких држава и Јужне Кореје. Србија је заузела 42. мјесто, Хрватска 52. мјесто, а Црна Гора 96. мјесто.

Одлазак ученика на ово такмичење финансијски су подржали Министарство за одгој и образовање Кантона Сарајево и Републички педагошки завод Републике Српске. Припреме за олимпијаду је организовало Удружење математичара Кантона Сарајево, а финансијски је подржао премијер Кантона Сарајево Нихад Ук.

Лидери екипе били су Адиса Болић и Горан Јанковић.

Подијели...
Извор
УДРУЖЕЊЕ МАТЕМАТИЧАРА КАНТОНА САРАЈЕВО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!