Гацко

РиТЕ “Гацко” обиљежили 40 година производње

Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ “Гацко” обиљежили су данас 40 година производње електричне енергије и 70 година експлоатације угља, као и крсну славу – Свете Ћирила и Методија.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је помен погинулим радницима предузећа, а цвијеће на споменик положиле су делегације Рудника и Термоелектране, Општине Гацко и Борачке организације.

Директор РиТЕ “Гацко” Максим Скоко рекао је новинарима да је ово предузеће значајно за источну Херцеговину, те навео да се ради на томе да проблем прекомјерне емисије чврстих честица буде ријешен у што краћем могућем року.

“Очекује нас у овој години редован годишњи ремонт Термоелектране, морамо посветити пажњу Термоелектрани као кључном субјекту овог предузећа”, навео је Скоко.

Скоко је истакао да РиТЕ “Гацко” запошљава око 1.900 радника и годишње произведе око 1.500 гигават-часова струје.

Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић рекао је новинарима да се у посљедњих неколико мјесеци интензивно ради на рјешавању нагомиланих проблема РиТЕ “Гацко”.

Он је рекао да је Управа предузећа већ донијела одлуку о набавци постројења за пречишћавање угља, истакавши да је ријеч о сложеном постројењу.

“Тај пројекат постоји двије и по године. Због отежаног ископа у главном угљеном копу и плављења тог копа користимо лош угаљ”, рекао је Петровић и додао да ће завршетак овог пројекта значити безбједан рад за ово постројење.

Он је додао да је други важан пројекат уградња електрофилтера на Термоелектрани, те да ће оба пројекта бити ријешена у наредна 24 мјесеца.

“Термоелектрана `Гацко` произведе око 30 процената електричне енергије у систему ЕРС, и она је веома значајна зато што оставља више од пет милиона КМ у буџету општине Гацко”, рекао је Петровић.

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић рекао је новинарима да је за Гацко значајна концесија коју добијају, односно више од пет милиона КМ годишње, што је више од половине буџета општине, наводећи да РиТЕ “Гацко” запошљава и више од 1.500 радника из Гацка, те да предузеће доприноси развоју Гацка, али и источне Херцеговине.

Генерални директор РиТЕ Гацко у периоду од 2003. до 2006. године Драгомир Чулић рекао је новинарима да му је драго да се одржава континуитет у раду предузећа, истакавши значај предузећа за електроенергетски систем Српске.

У просторијама РиТе “Гацко” у оквиру данашње свечаности одржана је и свечана сједница.

Рудник и Термоелектрана “Гацко” налазе се у Гатачком угљеном базену, Термоелектрана је дио јединственог електронергетског система Републике Српске, а организована је као Радна јединица у оквиру Зависног предузећа РиТЕ “Гацко” које је у оквиру “Електропривреде Републике Српске”.

Изградња Рудника и Термоелектране “Гацко” почела је 1974. године, изграђен је рудник Грачаница капацитета 2,2 милиона тона угља годишње и блок номиналне снаге 300 мегавата.

Блок Термоелектране “Гацко” почео је са радом 1983. године.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!