Требиње

Хидроелектране из система ЕРС-а зарадиле 13,2 милиона КМ

Хидроелектране које послују у систему „Електропривреде Републике Српске“ оствариле су у првом овогодишњем кварталу укупну добит од 13,2 милиона КМ, а томе су највше допринијеле „Хидроелектране на Требишњици“ које су зарадиле 10,8 милиона.

Добит ХЕТ-а је скоро удуплана у односу на први квартал прошле године када су били у плусу 5,6 милиона марака.

Најзначајнији утицај на то имали су приходи од продаје производа повезаним правним лицима који су са 20 милиона КМ повећани на 25,7 милиона марака.

ХЕТ је на крају марта ове године имао 626 радника, 12 мање него лани.

Бољи финансијски резултат у овој години имале су и „Хидроелектране на Врбасу“ које су са прошлогодишњих 1,7 милиона КМ повећале добит на 2,1 милиона марака.

И код овог предузећа су расли приходи од продаје производа повезаним правним лицима и то са 5,5 милиона на 6,5 милиона КМ.

За разлику од њих „Хидроелектране на Дрини“ су погоршале резултат, па је њихова добит са 830.000 пала на око 340.000 КМ.

Иако су и код њих расли приходи од продаје производа, расли су и трошкови плата, што је један од разлога пада добити.

Наиме, ово предузеће је на крају првог овогодишњег квартала имало 39 радника више него у истом периоду прошле године, а трошкови бруто плата и накнада су им повећани за 821.000 КМ.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
КАПИТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!