Требиње

Одржан радни састанак експертског савјета за анализу понашања брана „Гранчарево“ и „Горица“ (ФОТО)

Јуче је у малом амфитеатру „Хидроелектрана на Требишњици“ одржан радни састанак Експертског стручног савјета за анализу понашања брана „Гранчарево“ и „Горица“.

Радни састанак је отворио проф. др Владан Кузмановић, декан Грађевинског факултета Универзитета у Београду, а у својству предсједавајућег стручног савјета. Професор Кузмановић је изложио задатке Савјета, а након њега Илија Таминџија, извршни директор за производњу и техничке послове је поздравио присутне у име Управе предузећа.

У првом дијелу радог састанка  презентацију обављених мјерења у току 2022 године на бранама „Гранчарево“ и „Горица“ изложили су Милован Бјелица, шеф Службе за осматрање и анализу понашања брана и Тања Ашкрабић водећи грађевински инжењер у поменутој служби. Проф. Драги Дојчиновски са Института за земљотресно инжењерство и инжењерску сеизмологију из Скопља обавијестио је све присутне о утицају земљотреса на бране у посматраном периоду. Закључке стручне анализе и експертизе резултата техничког и сеизмичког осматрања брана изложио је Мирза Пашић, дипломирани инжењер грађевине са дугогодишњим искуством у пројектовању и санирању брана.

ФОТО:ХЕТ

У наставку радног састанка је услиједила вишечасовна дискусија и размјена информација и мишљења о требињским бранама.

Закључке данашњег састанка Експертског стручног савјета за анализу и понашања брана „Гранчарево“ и „Горица“ изнио нам је проф. др Владан Кузмановић.

„Данас смо имали веома успешан радни састанак на коме смо анализирали документацију о осматрању брана Гранчарево и Горица са посебним акцентом на брану Гранчарево. То су 54. и 55. циклус. На основу тих свих резултата осматрања које смо сагледали сви чланови Експертског стручног савета имају задатак да у наредних месец дана припреме своје појединачне извештаје након којих ћемо урадити један заједнички извештај и у том извештају предложити руководству ‘Хидроелектрана на Требишњици’ које кораке треба предузети у наредном периоду, у смислу праћења појава и одржавања бране ‘Гранчарево’ и ‘Горица’ да и у наредном периоду раде у складу са пројектованом функцијом.“

Уважавајући вријеме експлоатације овако значајни објекти изискују и квалитетно одржавање што је свакако и опредјељење одговорних у „Хидроелектранама на Требишњици“.

ФОТО:ХЕТ

Стручни Експертски савјет чини девет експерата из региона, који се баве лучним и осталим типовима брана и девет представника „Хидроелектрана на Требишњици“. У току дводневног рада Експертског савјета извршен је обилазак брана „Гранчарево“ и „Горица“.

Пратите нас на друштвеним мрежама | Facebook | Instagram |
Подијели...
Извор
ХЕТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!