Невесиње

У Невесиње долази 46 ученика са Косова и Метохије

Општина Невесиње ће ове године први пут узети учешће у пројекту “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске” и на љето угостити 46 српске дјеце из јужне српске покрајине, потврдио је предсједник бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохију Милорад Арлов.

– Вршњаци и њихове породице из школе “Ристо Пророковић” угостиће 46 српске дјеце школског узраста од 10 до 15 година у пратњи четири просвјетна радника из неке од српских средина и енклава на Косову и Метохији – рекао је Арлов.

Арлов је рекао да су то потврдили начелник општине Невесење Миленко Авдаловић и директор Основне школе “Ристо Пророковић” из Невесиња Мара Шаран, те је захвалио Авдалаовићу што ће овај херцеговачки град отворити врата својих домова и седам дана братски угустити српску дјецу са Космета.

Он је захвалио и Српском просвјетном и културном друштву “Просвјета” из Мостара који су изразили жељу да у току седмодневног боравка дјеце из јужне српске покрајине у Невесињу пруже један дан гостопримство и организују за њих излет у Мостар.

Према његовим ријечима, Мостар српској дјеци са Космета има сигурно шта показати од српске духовности, културе, традиције историје, попут Саборне Цркве, манастира Житомислић, Шантићевог гроба, Старог моста на Неретви.

Невесиње је 16. локална заједница из Републике Српске која је преко својих основних школа потврдила и изразила жељу да учествује у 11. пројекту којим је планирано да се ове године са читавог Косова и Метохије угостити око 700 српске дјеце.

У пројект је укључено и око 40 српске дјеце из Западне Славоније и око 50 дјеце и младих са потешкаоћама у развоју из Удружења родитеља “Подржи ме” из Косовске Митровице за које је Одбор изградио и сада опрема Дневни центар “Подржи ме-9.јануар”.

Арлов је захвалио свима који учествују и који су подржали овај велики и значајан пројекат са дугодишњом традицијом којим је до сад са читавог Косова и Метохије по седам дана у 37 локалних заједница Српске боравило више од 6.000 српске дјеце у пратњи око 550 просвјетних.

Одбор за помоћ Србима са Косова и Метохије од 24. јуна до 2. јула организује пројект спајања дјеце, а Невесиње ће бити друга херцеговачка општина која га уз Требиње подржава.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!