Хроника

Потврђена пресуда јер су учествовали на скупу равногораца

Трећестепено вијеће Суда БиХ потврдило је пресуду којом су Душан Сладојевић, Славко Алексић и Ристо Лечић осуђени на по пет мјесеци затвора јер су марта 2019. године у Вишеграду учествовали на скупу равногораца.

Овом пресудом, која је отпремљена странкама и браниоцима оптужених, одбијене су жалбе Тужилаштва БиХ и одбране, преноси “Бирн”.

Апелационо вијеће је у јуну донијело другостепену пресуду којом је утврђено да су Сладојевић, Алексић и Лечић својим активностима на скупу равногораца у Вишеграду величали четнички покрет и Дражу Михаиловића, те починили кривично дјело “изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости”.

Ова пресуда је изречена након што је укинута првостепена пресуда из децембра прошле године којом су тројица оптужених били ослобођени оптужби.

Пресуда је коначна и на њу не постоји могућност жалбе.

Суђење Сладојевићу, Алексићу и Лечићу је почело у јулу 2021. године, а првостепеном пресудом из децембра прошле године Суд БиХ ослободио их је оптужбе да су се окупили 10. марта 2019. године на Тргу палих бораца у Вишеграду, у организацији вишеградског општинског одбора “Равногорског покрета” на којем је било припадника покрета из Србије и Црне Горе, у униформама и са заставама, који су касније возилима отишли на локалитет Добрунске ријеке, познат као Дражевина.

Подијели...
Извор
СРНА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!