Друштво

РЕРС: Од 1. јануара грађани ће и даље имати такозвану “јефтину струју”

Грађани Републике Српске од 1. јануара наредне године и даље ће имати такозвану јефтину струју у периоду од 22 до 6 часова током зимског рачунања времена те од 23 до 7 часова ујутро у љетном рачунању, али и у данима викенда непрекидно од петка увече до понедјељка ујутро.

Потврдио је ово директор Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске (РЕРС) Владислав Владичић, појашњавајући како ће цијена ове такозване јефтине струје – мањег дневног тарифног става (МТ) у наведеном периоду бити дупло нижа од условно речено цијене скупе струје – већег тарифног става (ВТ), али и да ће вриједност и једне и друге варирати и зависити од коначне потрошње, односно уведених тарифних цјеновних прагова.

“Жао ми је што је ова ставка остала непојашњена током прошле седмице када је саопштена одлука о кориговању цијена електричне енергије домаћинствима. Мислим да се ради о значајној ствари, која ће се сигурно обрадовати многе” – истакао је Владислав Владичић.

Како је појаснио, према усвојеној одлуци о тарифним ставовима за јавно снабдијевање електричном енергијом у Републици Српској, грађани који мјесечно потроше до 500 киловата електричне енергије од 1. јануара наредне године један киловат ће плаћати по цијени од 0,0655 марака, а у ноћним сатима и викендом утрошена струја ће им се обрачунавати по дупло мањој тарифи – 0,0328 марака.

Домаћинствима која утроше више од 500, а до 1.500 киловата струја ће се обрачунавати по цијени од 0,11, односно 0,551, док ће онима који потроше више од 1.500 киловата скупа струја бити 0,2425, а такозвана јефтина струја током ноћи и викендом 0,1213 марака по једном утрошеном киловату.

Подсјећања ради, РЕРС је током прошле седмице одлучио да прихвати захтјев МХ “Електропривреда Републике Српске”, односно њених зависних производних предузећа, па се од почетка наредне године укида љетни и зимски обрачун електричне енергије. Струја ће од почетка 2023. године бити плаћана по јединственој тарифи, а висина рачуна ће зависити од крајње потрошње, односно уведених цјеновних прагова.

Домаћинства која потроше више од 500, односно 1.500 киловат-сати, првих 500 ће плаћати по једној, првој тарифи, а остатак по другој или трећој, у зависности од количини утрошене струје. Након тога се подвлачи црта, сабира и добија коначан износ за плаћање, који чини и фиксни дио у износу од 12,93 марке (мрежарина).

Они који су до сада трошили мање од 500 киловат-сати мјесечно немају разлога за претјерану бригу, јер ће њихови нови рачуни од 2023. бити већи за око пет марака у односу на досадашње које су плаћали по зимској тарифи, док би домаћинствима која рецимо потроше 1.800 киловата, према новим правилима, нови рачуни могли бити већи за 70 и више марака, у односу на још важећи зимски обрачун струје у Републици Српској.

Подијели...
Извор
РЕРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!