Политика

Вишковић добио мандат да састави Владу Републике Српске. Поручио да неће имати милости према министрима

Радован Вишковић, званично је добио овлашћење да крене у преговоре око састава свог кабинета, који ће, као и претходна Влада Републике Српске, имати 16 министарства.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, предајући мандатарску палицу новом-старом премијеру, поручио је да је у складу са својим овлашћењима дао подршку Вишковићу, те уз подршку парламентарне већине у Народној скупштини РС.

Додик је навео да је већ одлуку о именовању Вишковића упутио на адресу Народне скупштине РС.

“Вишковић је у претходне четири године обављао премијерску функцију у веома изазовним временима, у којима смо двије године само изгубили у борби против короне. Његов став и рад да се носи са изазовима попут борбе за очувања радних мјеста, био је мотив да га оставим на мјесту премијера. Заједнички рад предсједника и нове Владе РС ће бити приоритет. Од Владе ћу тражити приликом формирања да уважавајући скупштинску већину, да обезбиједи да министри раде на јачању институција, да ријеши многе изазове, економска и социјална питања. Као и безбједност људи, попут енергената, прехрамбене робе…”, рекао је Додик.

Додао је да је данас финансијска ситуација стабилна у Влади, али ће сигурно бити изазова, због чега сматра да ће морати учинити све да то обезбиједе.

“У овом тренутку Вишковић има подршку 53 посланика већине у Народној скупштини РС”, рекао је Додик.

Вишковић се захвалио што му је опет указана част да поново води Владу РС.

“Обично су предсједници Влада у свијету криви за све што се догоди, па ми је због тога још већа привилегија што сам добио овакву подршку, од политичких судионика, до социјалних партнера у Републици Српској”, казао је Вишковић.

Мандатар за састав нове Владе РС Радован Вишковић рекао је да неће имати милости према министрима који не буду извршавали своје обавезе.

“Као што (Милорад) Додик очекује од мене резултате, тако и ја од министара. Одмах да им то поручим”, рекао је Вишковић, који је претходне четири године већ водио Владу РС.

Како је рекао о именима министара засад не би јер би, како је истакао, било неозбиљно да одмах први дан буду имена.

“Ја ћу обавити још један састанак са свим странкама већине”, каже Вишковић и додао да нека имена која су спомињу су тачна, нека нису.

“Ја ћу то саопштити на ескпозеу”, рекао је Вишковић и додао да је спреман одмах да се појавим са експозеом и да већ у првој седмици децембра добијемо Владу РС.

“Али, прво да се изабере Вијеће народа и све што томе претходи”, рекао је Вишковић

Како је истакао да је у претходне четири године његова замисао да у партнерском односу доноси све одлуке, и да је уз сва ограничења од ковида до руско-украјинског сукоба то успио.

“Имали смо за циљ да сачувамо економску стабилност, али прије свега и надлежности Републике Српске и ми смо у томе успјели”, рекао је Вишковић.

Додао је да су рекли да ће радити на повећању плата, пензија, буџетских прихода и инвестиција, и сада са поносом могу да кажем да смо испунили ова обећања, те да ћемо на истим радити и у будућем периоду.

“Ја радим док имам подршку грађана, скупштинске већине и власти, и док су они задовољни својим радом ја сам ту”, рекао је Вишковић и нагласио да су нови приоритери  социјално праведније друштво и демографско друштво.

Вишковић се захвалио Додику јер, како каже, 20 година радимо заједно.

“Нисмо никада имали проблеме и надам се да их никада нећемо имати. Увијек смо се разумјели, и било је довољно само да се погледамо, па да знамо шта ко мисли. Никад ниједна одлука Владе није била да се некоме наштети и тако ће бити убудуће. Имао сам максималну подршку и од Додика, Жељке Цвијановићеве и Недељка Чубриловића, као предсједника Народне скупштине РС. Циљ је да очувамо Спрску и да је направимо бољим мјестом за живљење”, рекао је Вишковић.

Подсјетимо, Додик је јуче након састанака са представницима парламентарних странака у Републици Српској, поручио да ће у новој Влади РС сигурно бити нових имена, те да поједини министри коју су већ у два наврата обављали ту функцију, више неће сједити у фотељи извршне власти.

“Један број министара који су до сада већ имали два мандата, то више неће моћи да наставе да раде. Сматрамо да су дали значајан допринос и да би требало да се уведу неке нове снаге”, казао је Додик.

Ово практично значи да би без фотеље у новој Влади која ће, званично сутра, бити повјерена Радовану Вишковићу, могли да остану Петар Ђокић, Сребренка Голић, Антон Касиповић, Драган Лукач, Златан Клокић, али и Ален Шеранић, иако је прије ресора здравља и социјалне заштите, свега неколико мјесеци био министар науке и технологије Републике Српске (8. мај – 18. децембар 2018. године).

Такође, остаје непознаница да ли је Додик у овом случају мислио и на могуће кандидате за министарске фотеље у новој Влади РС, а који су и раније били министри.  Уколико јесте, онда су шансе да сједне у министарску фотељу значајно мање и Недељку Чубриловићу, чије се име спомињало као могућег министра саобраћаја и веза Републике Српске.

Подијели...
Извор
НЕЗАВИСНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!