Друштво

Побољшано стање у хидроакумулацији Билећа (ВИДЕО)

Кише које су падале протеклих десетак дана знатно су поправиле стање у хидроакумулацијама.

У акумулацији Билећа ниво воде подигнут је за више од осам метара и има тренд даљег раста.

Тренутни доток у ту хидроакумулацију је око 440 кубних метара воде у секунди, што са остале двије акумулације – Вишеград и Бочац, представља стабилност у раду система.

Слика хидроакмулације Билећа знатно је измијењена у односу на период прије десет дана, од када је у сливном подручју ријеке Требишњице пало око стотину деведесет литара кише по квадратном метру.

Агрегати у Хидроелектрани Требиње 1, који су, због ниског водостаја, раније искључени из производње, неће радити до даљњег.

– Тренутно потребе за ангажовањем агрегата у Хидроелектрани Требиње1 нема, с обзиром на то да имамо појачане дотоке и у другим акумулацијама, у ХЕ Вишеград и ХЕ Бочац.

Обезбијеђен је двадесетчетрворочасовни рад у Хидроелектрани Дубровник, како би могли савладати дотоке у Хидроакумулацију Требиње – појашњава Милан Митровић, извршни директор за управљање системом, ЗП Хидроелектране на Требишњици, Требиње.

Наредних дана стање би требало да буде додатно поправљено, с обзиром на то да се очекују нове, обилније кише.

Ниво воде у хидроакумулацији Билећа нижи је за око дванаест метара у односу на план. Међутим, у Хидроелектранама на Требишњици кажу да ће испунити овогодишњи, ребалансирани план.

Тренутно, произведено је око 808 гигаватчасова електричне енергије, а план је 866 гигаватчасова.

Нижу производњу у односу на првобитни план, условила је суша и лоша хидрологија, и “покривање” производње за потребе система, у вријеме када су термоелектране биле ван погона.

– То је неких 93 одсто у односу на план, који је предвиђен електроенергетским билансом за ову годину, тако да ће Хидроелектране на Требишњиции ову годину завршити позитивно у пословном смислу и у смислу производње – додо је Митровић.

Тренутни доток у хидроакумулацију Билећа износи 440 кубних метара воде у секунди, од чега се око осамдесет пет преводи тунелом из Фатничког поља.

Подијели...
Извор
РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!