Требиње

Таминџија: За неколико часова Требиње 1 престаје са радом, али ћемо ипак остварити значајну добит

Хидроелектране на Требишњици оствариће значајну добит на крају ове године, упркос великој суши и мањку воде у Билећком језеру, због чега ће ускоро престати да ради Хидроелектрана “Требиње 1”, изјавио је данас Срни извршни директор у том предузећу Илија Таминџија.

– Због изразите суше, ХЕТ-ова ХЕ “Требиње 1” је практично на доњој радној коти и за неколико часова ће њени агрегати престати да раде – рекао је Таминџија.

Он је нагласио да ће за потребе електроенергетског система Републике Српске испуштати воду на темељне испусте да би радила њихова ХЕ “Дубровник”, која ће моћи да произведе још око 40 гигават-часова електричне енергије и да би се што мање увозило струје.

Таминџија је истакао да је ријеч о изразито сушној години, коју ће ХЕТ пребродити и пословати позитивно на крају године, наводећи да у континуитету позитивно послују, раде домаћински и контролишу трошкове.

Он је појаснио да је суша толика да су падавине у сливном систему ХЕТ-а у овој години износиле око 40 одсто од вишегодишњег просјека.

Таминџија је најавио да ће ХЕ “Требиње 1”, након очекиваних падавина, одмах почети да ради, чим буду стечени услови за њено функционисање.

Он је прецизирао да су, због залиха воде у Билећком језеру с почетка године, до сада остварили план производње струје, а да ће остварење годишњег плана зависити од падавина током наредна два мјесеца.

Подијели...
Извор
ТОП ПОРТАЛ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!