Друштво

Рачуни за струју мањи тек од децембра

Октобарски рачуни за струју грађанима који су остварили уштеду по питању потрошње струје неће бити умањени од 30 до 100 одсто, како је раније најављено. Та мјера могла би бити на снази од новембра, односно од децембарских рачуна, ако Влада РС и Регулаторна комисија за енергетику сутра дају зелено свјетло за њено усвајање, потврдили су “Гласу” у “Електропривреди РС”.

Из Мјешовитог холдинга “Електропривреда РС” раније је најављено да је у припреми програм путем којег ће грађанима који од октобра до марта идуће године уштеде од пет до 20 одсто електричне енергије рачуни бити умањени за 30 до 100 одсто.

– Још нисмо добили сагласност Владе РС и Регулаторне комисије за енергетику. У том смислу сутра ће бити одржана тематска сједница представника Министарства енергетике и рударства, Владе РС и Регулаторне комисије за енергетику. Њима је достављен наш приједлог.

Све ће се сутра знати након проширеног састанка свих учесника доносиоца одлука  – рекао је “Гласу” генерални директор ЕРС, Лука Петровић.

Нагласио је да има више варијанти и приједлога у самом програму који су скројили те да ће се на крају опредијелити за оне који могу бити спроведени.

– Већ сада могу потврдити да рачуни за октобар неће бити умањени оним грађанима који су и ако су остварили уштеде по питању потрошње струје. Остаће исти обрачун као и прошле године. Припремљен је софтвер, али октобар је прошао и ми морамо почети издавати рачуне за тај мјесец. То није реално очекивати. Примјену тих мјера можемо очекивати на рачунима за новембар – подвукао је Петровић.

Нагласио је да ЕРС остаје при томе да оним грађанима који уштеде струју рачуни буду умањени.

– Ми смо тај приједлог дефинитивно разрадили. Имају одређени бенефити како за “Електропривреду РС” тако и за грађане  – навео је Петровић. 

На питање зашто у претходном периоду није најављени програм усвојен, Петровић појашњава да су они јавни снабдјевач, регулисана дјелатност те да су цијене регулисане.

– Регулаторна агенција тек сада прави правилник о тарифној методологији и мора да предвиди и ову могућност о којој причамо, а треће избјегавамо измјене Закона о електричној енергији који не дозвољава увођење попуста нити других начина, осим ако регулатор то не одобри. Просто, морамо укључити више институција, не одлучује само јавни снабдјевач. Наравно, ту је потребна и сагласност Владе РС за нови начин обрачуна утрошене струје – подвукао је Петровић.

Нагласио је да је у читавој процедури укључена Влада Српске, регулатор али и Закон о електричној енергији.

– Све то троје када склопимо није се спровела комплетна потребна процедура – закључио је Петровић.

Поскупљење

Из “Електропривреде РС” раније је најављено да ће грађани који буду трошили више струје него лани у истом периоду, плаћати веће рачуне. Како сазнајемо и о том приједлогу биће ријечи на сутрашњем састанку представника Владе РС, Регулаторне комисије за енергетику и “Електропривреде”.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!