Република Српска

Влада Српске усвојила приједлог буџета за 2023. годину. Од јануара значајан раст пензија

Буџетски оквир за идућу годину износи 5,380 милијарди марака и већи је за 873 милиона у односу на други ребаланс овогодишњег буџета Републике Српске, рекла је министар финансија Српске Зора Видовић.

Она је након данашње посебне сједнице Владе РС на којој је усвојен приједлог буџета за идућу годину рекла да ће плате бити повећане  од јануара за пет одсто, а пензије за 13,5 одсто.

– У истом проценту (13,5 одсто) биће повећана и сва остала давања, односно борачким категоријама и социјална давања – рекла је Видовићева

За отплату кредита у идућој години, навела је Видовићева, планирано је 1,150 милијарди марака.

– Укупан дуг тренутно износи 6,1 милијарди марака. Очекујемо пад задужења. Вратићемо више него што ћемо се задужити – рекла је Видовићева.

Када је ријеч о о програму економских реформи, Видовићева је навела да ће бити настављена реорганизација јавних предузећа.

– Такодје, спроводићемо мјере у образовању, а у здравственом сектору планирана је градња болница на Паприковцу (Бањалука), Требињу и Приједор – рекла је Видовићева и додала да ће бити реализиране значајне инвестиције и под окриљем Министарства унутрашњих послова Српске.

Подијели...
Извор
ГЛАС СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Користите блокатор реклама

Наш систем је детектовао да користите неки од блокатора реклама. Ако бисмо те могли замолити да га искључите док читате наше вијести били би ти много захвални. Хвала ти унапријед!